Politika

Sastanci predstavnika bosanskohercegovačkih i hrvatskih vlasti o otpadu

Sve je izvjesnije da će Hrvatska graditi odlagalište radioaktivnog otpada na vojnom kompleksu Čerkezovac u Dvoru na Uni, a čemu se protive bh. vlasti, zbog čega su o ovoj temi inicirali sastanke predstavnika bosanskohercegovačkih i hrvatskih vlasti.

Predstavnici kantonalne i državne vlasti Unsko-sanskog kantona posjetili su Sisačko-moslovačku i Karlovačku županiju te iznijeli svoje razloge za protivljenje gradnji odlagališta radioaktiovnog otpada NE Krško u Dvoru na Uni, a što je u neposrednoj blizini Novog Grada i općina USK-a.

Svi političari iz Krajne jedinstveni su u stavu da se odlagalište radioaktivnog otpada ne smije graditi na granici sa BiH, jer će indirektno ugroziti život oko 300.000 građana. Iako svjesni da se ovaj problem mora rješavati na relaciji Zagreba i Sarajeva, ovakvim posjetama žele naglasiti da se za ovaj problem mora iznaći drugo rješenje.

“Radioaktivni otpad treba da se odlaže tamo gdje i nastaje, tj. u neposrednoj blizini NE Krško – želimo da izrazimo podršku tome”, poručuje Jasmin Emrić, zastupnik u PSBiH (A-SDA)

Ovakav stav podržava i državni parlament, čija su oba doma usvojila rezoluciju kojom se protive gradnji odlagališta u Dvoru na Uni. To podržava i struka. Naglašavaju da bi se ta gradnja negativno odrazila na promociju privrede i turizma ovoga kraja, ali i da bi neadekvatno odlaganje uzrokovalo opasne posljedice.

“Stanovništvo bi bilo ugroženo, što nam je dokazao Černobil”, podsjeća doktorica toksikologije Vildana Alibabić, zastupnica NS-a u Skupštini USK-a.

Jednake strahove imaju i u hrvatskoj općini Dvor na Uni.

“Ja kao političar zastupam interese naroda i ja sam se izjasnio da sam protiv toga jer narod je rekao da je protiv”, naglašava Nikola Butina, načelnik Općine Dvor na Uni.

Hrvatske vlasti, pak. kažu da mjesta panici nema jer će se odlagati samo nisko i srednje radioaktivan opad.

“Skladištenje otpada radioaktivnog goriva nije predvđeno i ovdje ne postoji ni u Hrvatskoj ni u sloveniji gdje bi se to moglo”, tvrdi Ivo Žinić, župan Sisačko-moslovačke županije.

Uz to, dodaju, Hrvatska će ispoštovati svu proceduru uključivanja susjeda u ovaj problem.

“Od od radiološkog monitoringa nultog stanja, sigurnosnih aspekata – susjedne države, ne samo BiH, bit će uljučene u tu prekograničnu saradnju”, kaže Hrvoje Prpić, direktor Zavoda za razgradnju NHE Krško.

Konačna odluka bit će donesena nakon sastanaka međudržavne komisije Slovenije i Hrvatske, koja će se sastati 30. septembra. U međuvremenu je u BiH, u okviru inicijative „Reci ne Trgovska mora“, oko 20.000 građana potpisalo peticiju protiv gradnje ovog odlagališta, a u Novom Gradu su za petak zakazani i protesti.

visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh