Naslovnica ZDK Politika Saznajemo: Sa...

Saznajemo: Sanja Renić iz Naše stranke i Ismet Sarajlić iz SBB-a kandidati za budećeg predsjedavajućeg i dopredsjedavajućeg Skupštine ZDK

293
Emir Dizdar, Meldina Ugarak

Kao i u KS tako i u ZDK ovjera mandata osobama koje su dobile poslanički mandat bit će prva tačka dnevnog reda konstituirajuće sjednice koja slijedi za nekoliko dana, kao i konstituisanje klubova naroda i kluba Ostalih u Skupštini ZDK.

Bit će prilika i za potvrđivanje prijedloga kandidata za izbor predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK.

Kako saznaje Visoko.co.ba iz izvora bliskih koalicionim partnerima SDP/NB/SBB/DF/ASDA/SBiH/NS jedna od postizbornih matematika je da Naša stranka i SBB dobiju mjesta budućih predsjedavajućih i dopredsjedavajućih Skupštine ZDK. Kada je riječ o konkretnim imenima onda, također nezvanično saznajemo, da se radi o Sanji Renić iz Naše stranke i Ismetu Sarajliću iz SBB-a, a ko bi dobio koju funkciju sve zavisi od toga da li će nova većina ići na to da mjesto budućeg predsjedavajućeg pripadne Bošnjaku ili nekome iz reda drugih naroda.

Skupština ZDK broji 35 zastupničkih mjesta. SDA ima najviše mandata 11, zatim slijede SDP – 6, NB – 5, SBB – 3, DF – 3, HDZ – 3, ASDA – 2, SBiH – 1, i Naša Stranka – 1 mandat.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.