SBB Breza / Nastavlja se: Ne laje pas radi sela, nego radi sebe

944

Orvelovski rečeno da je neznanje moć dokazuje svakodnevna propaganda koja se plasira u javnosti. Ako masa ne zna, lako je obmaniti. Plasiranje negativnog, lažnog, manipulativnog sadržaja ima samo jednu mahanu: Nisu svi neznalice. Obmanjivanje javnosti u svhu vlastite propagande samo služi ostvarenju ciljeva propagandiste, ne da bi služilo javnosti. Pas ne laje radi sela, nego radi sebe.

MARKETING

Evo i zašto.

Ukoliko se javnosti predstavnici vlasti prikažu kao zločinci, negativci, oni imaju veće šanse sebe prikazati kao herojima nacije. Da imaju šta lijepo o sebi da kažu, ne bi druge blatili. Ima još tu poslovica, kao što je ona, pametnije je šutiti ako nemaš šta pametno reći.

Javnost se mora medijski opismeniti, inače će biti podložna spinovanju. Mnogi pokušavaju slijediti čuvenog Kambela, zamišljaju da su u Blerovoj vlasti, podmeću tvz. ” Nečasni dosije”, ali za to treba malo više pameti i znanja.  Ali mi, zato što imamo nešto pametno da kažemo, nećemo šutiti.

U protekle tri godine Breza nije dobila samo jače javne ustanove, obezbijedila sredstva za pomoć građanima, nego se radilo i na unaprijeđenju društvenih vrijednosti.

U 2017., 2018., i 2019. godini Općina jača udruženja i pomaže razvoj sporta.

Fudbalski klub „Rudar“ Breza pokrenuo je akciju doniranja sredstava za kupovinu stolica za tribine stadiona. Prema njihovim riječima velika pomoć stiže  od načelnika Općine Breza i direktora Rudnika Ćamila Zaimovića. Direktor je obezbijedio kosilicu za travnjak vrijednu 5000 KM, a načelnik finansijski pomaže akcije, utakmice.

– Bez  pomoći načelnika ne bi mogli platiti sudije, te bez  pomoći za mnoge druge sitnice ne bi mogli uspjeti – rekao je Eldin Dedić, trener prvog tima “Rudar”.

Eldin Dedić, zajedno sa prijateljem Adnanom Bajrićem, spasio je klub „Rudar“ od potpune propasti i gašenja. Prošla uprava je izmaku snage kluba napustila i ostavila „Rudar“ u jami bez dna.  Pametnom je dosta.

Klub “Mladost ” iz Župče nalazi se prije 2017. godine u još gorem stanju. Klub se raspada te je pred gašenjem, ali odlučni i hrabri momci odlučuju da promjene situaciju.

Oformljen je omladinski pogon, kupljeno je četiri stotine novih stolica, zamjena je stolarija na prostorijama, renoviran je mokri čvor, izmijenjene elektro instalacije i to su samo od nekih projekata nove energične uprave FK  “Mladost”. Ni tu nije izostala podrška predstavnika općinske vlasti.

– Za sve protekle projekte posebno bih želio istaknuti načelnika Općine Breza Muniba Zaimovića i direktora RMU “Breza” Ćamila Zaimovića, koji su prepoznali naš rad i zalaganje te nam pružaju nevjerovatnu  podršku – rekao je Damir Dinar, trenutni predsjednik uprave kluba.

U 2019. godini uspjeh ostvaruje i kulturno umjetničko društvo “Breza” iz Breze, koje je na ovogodišnjem Internacionalnom festivalu kulture i folka u Burhaniji, u Turskoj osvojilo drugo mjesto za izvedenu koreografiju. Festival je trajao šest dana, a na smotri su, pored predstavnika iz BiH, bili i predstavnici Turske, Srbije, Bugarske, Rumunije i Sandžaka.

– Na smotru smo pozvani od gradonačelnika Burhanije Ali Kemala Deveciler..Imali smo i tu čast da je i načelnik općine Breza Munib Zaimović sa nama posjetio smotru i podržao naše Brezane. Na smotri je učestvovalo 12 kulturno-umjetničkih društava, te smo jako ponosni što je  KUD “Breza” pored odličnih takmičara, osvojilo drugo mjesto – kaže predsjednik KUD-a “Breza” Mirsad Hajduković.

Za sve ljubitelje narodnog plesa i tradicije, svi zainteresirani mališani, ali i stariji mogu se priključiti entuzijastičnom umjetničkom duštvu “Breza” iz Breze koji organiziraju časove za učenje narodnog bosanskog plesa folklor.  I ovo udruženje je bilo pred propadanjem do uspostave nove uprave, a prema riječima Hajdukovića, ništa ne bi bilo moguće bez podrške Općinskog načelnika.

Breza se može pohvaliti i Udruženjem za starije i iznemogle osobe DAR – B..Članovi Udruženja su volonteri, koji su zainteresovani za širenje humanosti.  Humani građani Breze na terenu prikupljaju informacije o osobama koje su starije od 65 godina, kakva je njihova priča, u kakvom su materijalnom stanju, te na taj način pružaju pomoć najpotrebitijim.

– Imamo podršku građana, te veliku podršku načelnika Općine Breza Muniba Zaimovića koji svakodnevno pokazuje  veliku zainteresovanost za Udruženje i projekte, te nam pomaže da određenim sredstvima – rekao je Šefket Muratović, predsjednik Udruženja.

Sve informacije i provjera istinitosti podataka predstavljenih u tekstu možete provjeriti sa validnim izvorima informacija navedenih u tekstu.

Nastavit će se…

 

Visoko.co.ba/OO SBB Breza

Komentari

komentara