SBB Breza / Nije sve tako crno! Gdje je nestala osnovna pravnička maksima: Neka se čuje i druga strana?

1171

Sve nam se čini da oni etički, moralni i profesionalni kodeksi novinarstva izumiru, jer zaboravljaju na osnovno novinarsko pravilo, staru latinsku pravničku maksimu: neka se čuje i druga strana! Izgleda da je ona poprilično zaboravljena, ako su je pojedini novinari ikada i znali. Bez ove maksime nema kvalitetnog novinarstva, a kada nema kvalitetnog novinarstva, tad izostaje najvažnije: nema kvalitetne priče. Sigurno znate svi da jedna kvalitetna priča podrazumijeva istinu i samo istinu. To je odgovornost prema javnosti. Nažalost, svjedoci smo da proteklih dana se novinari opredjeljuju na laži i obmane, “slobodno” razmišljanje i zaključivanje, nerijetko kroz vlastite komentare, optužbe, pa i presude.

MARKETING

Vrijeme je, kako Šekspir kaže, stari sudac, a ono nam dosta kazuje. Protekle tri godine u općini Breza, zabilježen je uspjeh kakav ne pamtimo od završetka rata u BiH, od 1995. godine.

Sigurno da neki od uspjeha nisu vidljivi široj javnosti, većinom iz razloga propagande koja se plasira prethodnih dana. U 2018. godini stabiliziran je budžet općine Breza, koji je iznosio skoro sedam miliona maraka, te je time povećan skoro dvostruko. Općina je uspjela privući investitore, pa se tako 2018. godine otvara trgovački centar ” Robot” koji zapošljava 50 građana Breze. 2018. godinu pamtimo po još dva nova investitora, a to su Bau sistem i Brezaro, koji zapošljavaju oko 20 Brezana.

Veterinarska stanica Breza

Javna preduzeća općine Breza su stabilizirana, pa tako u 2018. godini JP Komunalno kojem je prijetila privatizacija ili propadanje zbog enormih dugova je poslovalo pozitivno. Javna ustanova Doma zdravlja Breza u 2019. godini bilježi nevjerovatne rezultate. Pored donacija, koje je obezbijedio građanin Breze, mobilni defiblilator (vrijednost oko 10. 000 KM) koje će olakšati život građanima Općine, ova javna ustanova uspjeva od vlastitih sredstava i pomoći njenog osnivača obezbijediti vozilo za hemodijalizu koje je koštalo 40.000 KM.

2018. godine Općina uspjeva vratiti na zdrave temelje i JU Veterinarsku stanicu Breza. Uloženo je oko 12. 000 KM za obnovu unutrašnjih prostorija stanice, čime je povećana zaštita i briga životinja i spriječavanje i zaštita od zonozona.

Osniva se i “Dobrovoljno vatrogasno društvo”. Sigurno znate važnost tog društva. Građani proteklih godina bili su u opasnosti, jer se vatrogasna oprema i intervencija u slučaju požara čekala iz susjednih Općina. Breza se nije mogla pohvaliti ovim uspjehom sve do 2017. godine.

JU Centar za socijalni rad polako i sigurno plovi ka boljim danima. U službi socijalno ugroženih građana, 2018. godine postavlja se kontejner za odlaganje odjeće, koja se dijeli socijalno ugroženim licima koji ne mogu obezbijediti dovoljno odjeće i obuće za sebe ili svoju djecu.

Nedugo zatim, 2019. godine u Robotu se postavlja “Korpa solidarnosti”. Akcija je osmišljena tako da građani, na izlazu iz prodajnog centra, u “Korpu solidarnosti” stave neke od kupljenih artikala, koji će kasnije biti uručeni socijalno ugroženim porodicama na području Breze. 
Sa predsjednicima mjesnih zajednica svaka tri mjeseca u sali Općine se održavaju sastanci koje vodi direktor i uposlenici ove Općine. Sa željom da dobiju više informacija o građanima koji ne prolaze kroz postojeće evidencije socijalne zaštite, planom rada Centra za narednu godinu predviđeno je održavanje ovakvih sastanaka četiri puta u godini. Tom informacijom Breza se nije mogla pohvaliti sve do 2019. godine.

Za socijalno ugrožene pomoć stiže i od investitora, pa će tako pet porodica dobiti renovaciju stambenih objekata. Niste prije čuli tu informaciju, zar ne?

Sve informacije i provjera istinitosti podataka predstavljenih u tekstu dostupni su na stranici Općine Breza te u službama Općine.

Nastavit će se…

 

 

Visoko.co.ba/OO SBB Breza

Komentari

komentara