Naslovnica BiH SBK: Odluka o...

  SBK: Odluka o povećanju paušala mogla bi biti povučena

  24

  Dva zastupnika DF-a u Skupštini Srednjobosanskog kantona zatražili su poništenje usvajanja zakona koji omogućava povećanje zastupničkih paušala i do sto posto. Zastupnici DF-a su tada bili suzdržani. Paušal bi, nezvanično, zbog pritiska javnosti, mogao biti i smanjen.

  Klub DF-a u Skupštini SBK-a podnio je zvaničnu inicijativu za održavanje vanredne sjednice Skupštine na kojoj bi van snage bio stavljen Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti ovog kantoba usvojen 5. februara. Od zastupnika, naročito opozicije, traže podršku svom zahtjevu.

  – To je dobra volja zastupnika, a mi ćemo se potruditi kao zastupnici DF-a da iznađemo najbolji način, ukoliko ostane to povećanje, da ga usmjerimo na pravo mjesto – kaže Amir Orlović, zastupnik DF-a u Skupštini SBK-a.

  Problem visokih primanja u politici, smatraju u SDP-u, potrebno je riješiti ukidanjem profesionalizacije na svim nivoima, te smanjenjem visokih plaća zaposlenih i članova upravnih odbora u javnim preduzećima.

  – Moralisati poslije učinjenog nema svrhe. Paušal treba ukinuti, profesionalizam treba ukinuti, i to će riješiti sve. Ali to je sistemsko rješenje od Federacije prema kantonu i to se ne može parcijalno raditi – smatra Senad Selimović, zastupnik SDP-a u Skupštini SBK-a.

  Usvajanje zakona prema kojem bi paušal sa sadašnje dvije osnovice mogao biti povećan na četiri, te tako iznositi više od 1.000 maraka, a za više od 20 profesionalnih zastupnika oko 2.500 mjesečnih primanja, naišlo je na osudu građana.

  No, slično mišljenje, čini se, ne dijele članovi Vlade, te vladajuće koalicije SDA-HDZ, koji na naše insistiranje o ovoj temi nisu željeli razgovarati. Dok je ministar finansija Zoran Marković iz HDZ-a BiH, pravdajući ovu odluku, ranije izjavio da povećanje plaća znači i veću samostalnost u radu.

  Ishod ovakve DF-ove inicijative mogao bi biti poznat već na narednoj sjednici Skupštine.

   

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.