Politika

SDA poziva da se zaustavi Dodik, a HDZ da se izjasni o ANP-u

Nakon što je istekao rok za formiranje vlasti, stavovi su još udaljeniji, a Milorad Dodik svoju retoriku još više zaoštrio. Glavni odbor SDA pozvao je OHR, zemlje garante Dejtonskog mirovnog sporazuma i sve druge relevantne faktore međunarodne zajednice da zaustave Dodika i njegove destruktivne politike koje će BiH odvesti u duboku krizu, proizvesti nestabilnost i u krajnjem ugroziti mir u BiH, ali i regiji.

Milorad Dodik je sve prijedloge kompromisa za formiranje vlasti u našoj zemlji do sada odbio. Svako rješenje koje sadrži Godišnji nacionalni sporazum za njega je sporan. A sada od NATO-a traži da odbaci odluku o davanju Akcionog plana za članstvo. Dodik odbacuje sve što mu se, kako kaže, unaprijed određuje.

“Ne možete se prema zakonima ove zemlje ponašati po principu jelovnika – uzimate ono što vam odgovara, odbacujete ono što vam ne odgovara. Kako je moguće dati mandat i vlast mandataru čiji stranački predsjednik izjavljuje da oni neće da poštuju zakone ove zemlje. Ako bi se na to pristalo, to bi onda bio diktat jednog čovjeka. Niko u ovoj zemlji unilateralno ne može da diktira stvari – ni Milorad Dodik, ni Željko Komšić, ni ja”, kazao je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH (SDA).

Glavni odbor SDA je pozvao i HDZ BiH i Dragana Čovića da prekinu dvoličnu politiku.

“Bolje bi mu bilo da se nedvosmisleno izjasni u vezi s ANP-om, jer dobijamo dvosmislene izjave je li HDZ za NATO put. Ako jeste – zašto ne podržava ANP. Ako smatra da nije dobro neformiranje vlasti, zašto onda tako HDZ BiH rigidno uvjetuje i od nas traži da kreiramo izborni zakon onako kako s njima dopada”, poručuje predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Izražavanje zabrinutosti i mlake reakcije, kažu, samo dodatno ohrabruju predvodnike destruktivnih politika.

visoko.co.bA/federalna.ba

 

Komentari

komentara

Najnovije

PRATITE NAS NA:
fb128 rss128 tw128 yt128
Iza svakog od nas stoji jedan od nas.
KONTAKT
info@visoko.co.ba
marketing@visoko.co.ba
+387 61 269131
Ulica Musala br. 1

Copyright © 1998-2019 VICOBA d.o.o. Visoko

Na Vrh