SDA Visoko / Ljeskovica: Zašto gradonačelnici i nezavisnoj kandidatkinji ne odgovara obrazovan i bogat narod?

3019

Amri Babić gradonačelnici Visokog i nezavisnoj kandidatkinji ne odgovara obrazovan i bogat narod. Ona čini sve da bi narodu “zavijala mozgom” kako bi ih učinila svojim podanicima koji bi gledali u nju kao u neku vrstu izbaviteljice koja dijeli poklone, boji srca u ljubičasto i zbog koje se pušu ljubičasti baloni.

MARKETING

Svjedoci smo mnogih nelogičnih i samo vladajućoj nezavisnoj strukturi, ličnim interesima povezanoj vlasti, jasnih i dokučivih poteza, kao što su: povećanje cijena vode ali i sramno niskih poticaja za poljoprivredu, visokih izdataka za koncerte i zabave ali i summnjivih kupovina opreme za JKP Visoko koje neodoljivo podsjećaju na nepotizam i korupciju, više od 100.000 KM kazni za neprovedbu projekta vodosnabdijevanja koje plaća narod cijenom vode koja je skuplja od struje i kupovine skupocjenih automobila za kabinet gradonačelnice, itd.

Još jedan u nizu takvih poteza vlasti u Visokom je i nedavno objavljeni KONKURS ZA DODJELU STIPENDIJA REDOVNIM NADARENIM STUDENTIMA, SA PODRUČJA GRADA VISOKO U AKADEMSKOJ 2019/2020. GODINI. Nevedni Konkurs se okončan je prošle sedmice.

Čitajući uslove Konkursa, Član 2., koji se odnosi na to koji studenti NEMAJU pravo na stipendiju, oči mi je zaparala rečenica: “studenti koji primaju stipendiju po bilo kom drugom osnovu.!?

Šta ova rečenica znači u praktičnom smislu?

Vlada Zeničko – dobojskog kantona izdvaja sredstava za stipendiranje SVIH studenata iz SVIH kategorija na području ZDK, a koji ispunjavaju formalno – pravne uvjete, tj. čije prijave su uredno i potpuno popunjene i dostavljene. Iz ovoga proizilazi da će Grad Visoko isključiti sve ove studente iz programa stupendiranja, jer su već ostvarili svoje pravo «na višem niovu».

Postavlja se pitanje, zašto bilo kojeg a pogotovo nadarenog studenta ne podržati dodatno? Potpuno je besmisleno uskraćivati bilo kojem, a posebno nadarenom studentu pravo na dodatnu stipendiju. Potrebno je dodatno podržati svakog studenta, dati mu veći i jači motiv za daljnji rad i napredak, za građenje karijere i života u jedinoj nam domovini.

Prema ovim informacijama, pitanje je da li će se iko prijaviti na ovaj Konkurs, a ako se i prijavi pod velikim znakom pitanja je KO će ostvariti pravo na ovu stipendiju!?

Ovdje se radi o klasičnoj negativnoj selekeciji. Ko je uspješan i nadaren nema pravo na stipendiju i napredovanje. Takve Grad Visoko kažnjava jer su već negdje ostvarili poticaj. To je diskriminacija na kvadrat! Prva diskriminacija – jer su uspješni. Druga diskriminacija – jer su sasvim vjerovatno dobili stipendiju iz budžeta ZDK, pa ih sada zbog toga kažnjava.

Gradska vlast predvođena gradonačelnicom i nezivisnom kandidatkinjom dakle, po ko zna koji put dijeli Visoko i narod u njemu. Nakon što je podijelila selo i grad, podobne i nepodobne mjesne zajednice, ko treba a ko ne treba imati vodu, ceste bez rupa i čiste ulice, nakon što je podijelila porodice i zavadila narod, sada baca kost među mlade, među one koji trebaju Visoko izbaviti iz ovog jada u koji ga je dovela.

Zato, kao mlad čovjek, vjerujem da Visoko zaslužuje i može puno, puno bolje!

 

Visoko.co.ba/MSc.mng. Almir Ljeskovica (SDA) – član izvršnog odbora AM SDA Visoko

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.