SDP BiH: Izetbegović i SDA trebaju konačno shvatiti da je Banja Luka dio Bosne i Hercegovine

29
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

Iz SDP-a su se oglasili povodom posljednjeg medijskog istupa Bakira Izetbegovića, za kojeg kažu da je “potpuno ogolio destruktivnu prirodu politike SDA”.

MARKETING

“Tvrdnja Izetbegovića da želi dobre odnose i s Beogradom i s Banjom Lukom je šokantna koliko je i besmislena. Stavljajući u istu ravan Banju Luku, grad u Bosni i Hercegovini, sa Beogradom, glavnim gradom susjedne države, Izetbegović je najjasnije predočio antidržavnički mentalni sklop i način djelovanja SDA”, poručili su iz SDP-a.

Kakve bilateralne odnose želi graditi s Banjom Lukom, dodaju, praktično je suvišno pitati. Odgovor je Izetbegović ponudio pojašnjenjem da želi graditi “bolje odnose i sa Srbima i sa Srbijom”.

“Pozivamo Izetbegovića da prestane stavljati znak jednakosti između jedne etničke skupine i susjedne države, čime doprinosi podrivanju suvereniteta Bosne i Hercegovine. Građani Bosne i Hercegovine srpske nacionalnosti nisu nikakva izdvojena, autonomna administrativna jedinica ili pleme. Jednako tako, Izetbegović je državni dužnosnik i vodeći čovjek jedne političke partije, a ne plemenski poglavica Bošnjaka”, ističu u reakciji.

Nažalost, napominju, “Izetbegović se ponaša upravo tako, pa šalje privatne ili plemenske emisare na razgovore sa drugim pretpostavljenim plemenskim vođama, u ovom slučaju Aleksandrom Vučićem”.

Dalje navode da su politički mazohizam Bakira Izetbegovića i SDA, kao i njihova tradicionalna spremnost na truhle i jeftine kompromise, do sada nebrojeno puta nepopravljivo koštali državu Bosnu i Hercegovinu i prouzrokovali direktnu štetu građanima naše zemlje.

“Još jedan u nizu tih tzv. kompromisa je aktuelni slučaj pokušaja izmjena Izbornog zakona BiH, kojim bi se samo i isključivo izašlo ususret nacionalističkim ultimatumima i ucjenama Dragana Čovića i HDZ-a. Krajnje je vrijeme da Izetbegović, Dodik i Čović, ali i Vučić, Milanović i Plenković, prihvate činjenicu da je Bosna i Hercegovina država njenih građana čiji interesi i prava se artikulišu kroz državne organe i institucije, a ne kroz parasistemske, privatizovane kanale umišljenih poglavica naroda”, zaključuju iz SDP-a.

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.