SDP: Pasoši su novi dokaz Zvizdićeve nesposobnosti

134

Vijest o mogućnosti prestanka izdavanja pasoša 21. marta, pokazala je još jednom svu nesposobnost aktuelne vlasti. Dok građani drugih evropskih država uživaju u plodovima 21. stoljeća i većinu svojih administrativnih obaveza prema državi završavaju brzo i efikasno elektronskim putem, ova vlast  dovela je građane u nezamislivu situaciju i pred mogućnost da ne mogu više vaditi pasoše, a samim time ni putovati van zemlje, kažu iz SDP-a.

– Građani Bosne i Hercegovine ne smiju biti zatočenici u vlastitoj državi. Nepojmljivo je da vlast svom narodu ograničava slobodu kretanja, i da još pri tome vlastitu nesposobnost pokušava sakriti iza procedura kojima ista ta vlast upravlja. Pitanje izdavanja pasoša i slobode kretanja nije tek turističko pitanje.

Šta će biti sa svim silnim radnicima koji, trbuhom za kruhom, idu van Bosne i Hercegovine kako bi daleko od kuće zaradili plate i donijeli ih ovdje, u Bosnu? Šta će se desiti sa radnicima koji rade u transportu, šta sa onima koji rade za domaće firme koje izvozu svoje proizvode? Šta će biti sa građanima koji se razbole a liječenje moraju tražiti van Bosne i Hercegovine? Zar nije dosta što djecu uporno liječimo humanitarnim akcijama, zar ćete im sada onemogućiti i da dođu do izliječenja?

Direktor agencija IDDEA Edim Nesimi, resorni ministar Adil Osmanović (SDA) i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA), moraju preuzeti odgovornost i snositi posljedice jer su građane doveli pred mogućnost ovakvog ishoda i nanošenja direktne ekonomske, zdravstvene i životne opasnosti i štete. Bosanskohercegovačkom narodu ne treba vlast koja se smatra samo zaslužnom i nikada odgovornom. Aktuelna državna vlast na čelu sa Zvizdićem očigledno ne zna i nije u stanju upravljati i održavati čak ni osnovne funkcije države i redovne tehničko-administrativne procedure – navodi se u saopćenju.

Komentari

komentara