ZanimljivostiSedam manje poznatih činjenica o čokoladi

Sedam manje poznatih činjenica o čokoladi

Čokoladi su posvećena dva svjetska dana, 7. jula i 13. septembra na rođendan Miltona Heršija, osnivača jedne od najvećih fabrika čokolade u svijetu.

Portal Punkufer.dnevnik.hr donosi sedam manje poznatih činjenica o poslastici.

1. Čokolada se dobija miješanjem kakaa i šećera. Bijela čokolada zbog toga uopšte se ne može nazvati čokoladom s obzirom da u ovim bijelim pločicama nema kakaa, ni kakaovog sirupa.

2. Belgijanci su među najvećim proizvođačima čokolade u svijetu, a aerodrom u Briselu je mjesto na kojem se prodaje najveće količine čokolade – čak 800 tona godišnje.

3. Istraživanje iz 2013. godine je pokazalo je da će miris čokolade u knjižari povećati prodaju ljubavnih romana za 40 odsto.

4. Više od dvije trećine svjetskog kakaa se proizvodi u Africi, dok Obala Slonovače sama proizvede 33 odsto svjetskih zaliha.

5. Rut Vejkfild je tvorac keksa s komadićima čokolade (chocolate chip cookie) koja je prodala recept jednoj američkoj fabrici u zamjenu za doživotnu zalihu čokolade.

6. Filmski radnici na setu vole da za lažnu krv koristite sirup od bobičastog voća, ali u eri “crno-bijelih” filmova u te se svrhe koristio čokoladni umak. S njim je snimljena i legendarna scena pod tušem u filmu “Psiho” Alfreda Hičkoka.

7. Svjetska industrija čokolade godišnje zaradi 110 milijardi američkih dolara. Za poređenje, na Dan zaljubljenih u SAD-u se proda pet odsto ukupne količine čokolade u godini dana.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE