Lokalne TemeSedmica italijanske kuhinje u Gimnaziji "Visoko"

Sedmica italijanske kuhinje u Gimnaziji “Visoko”

Na inicijativu Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini ove godine se obilježava šesta po redu Sedmica italijanske kuhinje. U ovim danima organizuju se različiti događaji na kojima se okupljaju ljubitelji ove posebne kuhinje radi degustacije raznih italijanskih delicija. Tim povodom su se učenice četvrtog razreda jezičkog izbornog područja Gimnazije “Visoko” sa svojom profesoricom Italijanskog jezika Arijanom Mehmedagić odlučile u sklopu nastavne jedinice pod nazivom “La cucina italiana” napraviti i degustirati poznata italijanska jela.

Kroz prezentaciju jela na italijanskom jeziku učenice su imale priliku upoznati se sa sastojcima i pripremom jela, njihovim porijeklom i interesantnim ličnostima iz historije koja su bila na nevjerovatne načine vezana za njih. Uz posjetu ostalih profesora i učenika, ovo druženje se nastavilo dalje.

Kako je kraljica Margherita bila uzrokom za nastanak danas svima nam dragog jela pizze? Ili zašto je tiramisù jedini kolač koji je putovao u svemir? Šta Italijani jedu za praznike, ali i one obične dane? Da li su špageti zaista iz Bolonje? To su bila su samo neka od pitanja na koja je valjalo odgovoriti.

“Mogu reći da je ovo bilo jedno sasvim novo iskustvo, koje nas je udaljilo od tradicionalnog načina učenja i sigurno nas obogatilo, pružajući nam priliku da upoznamo kulturu ovog veselog naroda i motivirajući nas da i dalje nastavimo da izučavamo njihov jezik” komentarisala je Lamija Redžić, učenica jezičkog izbornog područja.

Na ovaj način još jednom možemo vidjeti koliko zabavno, neobično i “ukusno” učenje stranog jezika može biti jer, kako jezičarke tvrde: kroz jezik upoznajemo suštinu jednog naroda, njegovu historiju, geografiju i ono najvažnije – tradiciju.

“Zaista sam uživala sa mojim učenicama dok sam ih posmatrala kako se euforično dogovaraju za odabir i pripremu jela. Ponosna sam na moje kreativne učenice, koje su u Gimnaziju “Visoko” na svoj način donijele mirise i kulturu Italije” poručila je profesorica Arijana.

Učenice su ovim povodom testirale svoje kulinarske sposobnosti, imale ugodno druženje i još jedno u nizu putovanje kroz Italiju iz svojih školskih klupa. Hrana je oduvijek bila nešto što spaja ljude, a italijanska kuhinja ono što osvaja njihova srca.

Visoko.co.ba/Hana Bašić/Gimnazija Visoko


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE