Šef MI6: Kina, Rusija, Iran i terorizam najveće prijetnje Velikoj Britaniji

115

Kina, Rusija, Iran i međunarodni terorizam najveće su bezbjednosne prijetnje Velikoj Britaniji, objavila je danas britanska spoljna obavještajna agencija MI6.

Šef MI6 Richard Moore rekao je da je Kina jedna od najvećih prijetnji Velikoj Britaniji i njenim saveznicima i da bi “pogrešna procjena” Pekinga mogla da dovede do rata.

Moore je kazao da su Kina, Rusija, Iran i međunarodni terorizam čine “veliku četvorku” bezbjednosnih pitanja sa kojima se britanski špijuni suočavaju u nestabilnom svijetu.

U prvom obraćanju javnosti otkako je u oktobru 2020. postao šef MI6, Moore je kazao da je Kina “najveći pojedinačni prioritet” te obavještajne agencije, jer njeno rukovodstvo u sve većoj mjeri podržava “hrabru i odlučnu akciju” radi ostvarenja sopstvenih interesa.

Moore je Kinu nazvao “autoritarnom državom sa drugačijim vrijednostima” od britanskih, navodeći da Peking sprovodi “špijunske operacije velikih razmjera” protiv Velike Britanije i njenih saveznika, da pokušava da “iskrivi javni diskurs i političko donošenje odluka” i da izvozi tehnologiju koja omogućava “mrežu autoritarne kontrole” širom svijeta.

On je rekao i da se Velika Britanija i dalje “suočava sa akutnom prijetnjom od Rusije”, da je Moskva finansirala pokušaje ubistva poput trovanja bivšeg špijuna Sergeja Skripalja u Engleskoj 2018. godine, da stoji iza sve većeg broja hakerskih napada i da pokušava da se miješa u demokratske procese drugih zemalja.

“Mi i naši saveznici i partneri moramo da se suprotstavimo ruskim aktivnostima koje su u suprotnosti sa mđunarodnim sistemom zasnovanim na pravilima”, naveo je šef MI6.

Moore je kazao da Iran takođe predstavlja veliku prijetnju i da koristi ekstremističku grupu Hezbolah da podstakne politička previranja u susjednim zemljama.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Beta-AP

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.