Selektori kanskog festivala nisu zadovoljni filmom Emira Kusturice “Na mliječnom putu”

1000

Samo prije dva dana, na pretpremijeri filma “Na mliječnom putu” scenariste i reditelja Emira Kusturice, koja je održana u Andrićgradu, slavodobitno se najavljivalo kako će ovo ostvarenje biti premijerno prikazano na predstojećem, 69. filmskom festivalu u Cannesu.

MARKETING

Ipak, od svjetske premijere na prestižnoj filmskoj smotri, koju je sam Kusturica najavio još prije tri godine kada je u Trebinju sa italijanskom glumačkom zvijezdom Monicom Bellucci tek snimao prve kadrove filma, po svemu sudeći, neće biti ništa.

Pogrešnu informaciju su objavili prvo pojedini portali i listovi iz BiH i Srbije, da bi je zatim prenijeli i neki od najuglednijih svjetskih medija poput britanskog „Guardiana“, koji je naknadno objavio i ispravku.

Kusturica i njegova ekipa, međutim, unatoč silnoj želji da se predstave na ovogodišnjem Cannesu, nisu uspjeli pokolebati umjetničkog direktora Festivala Thierryja Fremauxa u njegovoj odluci da u glavnom programu ne prikaže novi film dvostrukog kanskog laureata.

2O toj odluci, koju su strani mediji nazvali „najvećim iznenađenjem ovogodišnjeg festivala“, Fremaux nije želio konkretno govoriti, kao ni o samom filmu Emira Kusturice. No, nezvanično se „šuška“ da je kanski selektor nakon odgledanog filma ostao neugodno iznenađen, te kako smatra da Kusturicino najnovije ostvarenje ne zadovoljava ni minimum umjetničkih standarda kanskog festivala.

„Svjesni smo rizika koje poduzimamo, kao i da ti rizici ponekad mogu biti bolni, ali odabrali smo one filmove koji su nam se svidjeli i želimo ih podijeliti sa publikom jer mislimo da su važni“, diplomatski je odgovorio Fremaux na novinarsko pitanje o neuvrštavanju filma Emira Kusturice u takmičarski program Festivala.

Interesantno je da se nakon pretpremijere u Višegradu, odnosno Andrićgradu, do sada u medijima nije pojavila nijedna kritika filma „Na mliječnom putu“.

Komentari

komentara