Naslovnica BiH Politika Šemsudin Mehm...

Šemsudin Mehmedović: Dodikova prepotencija i njegova nabusitost ne pale u bosanskohercegovačkoj prijestolnici

132

Gospodine Mehmedoviću, kako komentarišete izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da je SDA pobjegla od dogovora koji je podrazumijevao formiranje Vijeća ministara BiH?

– Dodik nije samo rekao da je SDA pobjegla od dogovora nego je izgovorio da je to i kvarna igra koja podrazumijeva postavljanje Denisa Zvizdića za člana Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Ukoliko potraje tehnički mandat Vijeća ministara BiH, i sama SDA će se morati odrediti spram ovog problema.

Dosta je igara

Ni Ustav BiH na dozvoljava da se izvršna i zakonodavna vlast “miješaju”, jer bi to značilo po onoj staroj: “Kadija te tuži, kadija ti sudi”. Legalizam i legitimitet su prve vrijednosti prilikom uspostave vlasti. Kao legalista smatram da se sve može riješiti bez prljavih riječi i igara koje nikom neće donijeti dobra.

Može li se odustajanje od MAP-a predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a tumačiti kao ultimatum Komšiću i Džaferoviću?

– Ne! Dodik nikada nije ni bio snažno za ulazak BiH u NATO, tako da se njegov potez u ovom slučaju ne može nazvati ultimatumom. Mnogo je tu nerazriješenih pitanja poput ugovora Predsjedništva BiH sa Islamskom zajednicom. Ovdje se radi o konzistentnoj politici produžene ruke. Nije slučajnost da je Putin u Srbiju došao baš sada. Nije slučajnost da se baš sada Grabar-Kitarović ponovo srela sa Erdoganom…

S obzirom na to kakve se poruke šalju iz Beograda i Zagreba, može li se očekivati bar jedinstvo SDA sa BH blokom kada su u pitanju NATO-integracije naše zemlje?

– U vrijeme kada premijer Hrvatske Andrej Plenković u Saboru pravi incidente koji su na rubu fizičkog obračuna, a Vučić prima u posjetu Putina i istovremeno dobija poruke od Jelene Karleuše, Bosna i Hercegovina treba da donese historijsku odluku o Akcionom planu o ulasku u NATO. Ipak, put BiH u NATO zbog populističkih prepucavanja pada u drugi plan i to bi moglo biti kobno. Uspoređujući ozbiljnost odluka koje naša zemlja treba da donese, sa neozbiljnim dešavanjima kod naših susjeda, samo po sebi govori sa kakvim susjedima imamo posla.

Nevjerovatan je konglomerat odnosa na Balkanu. Slaganje kockica od strane susjeda kroz sastanke sa, kako oni kažu, velikim liderima, Putinom (posjeta Srbiji) i Erdoganom (posjeta Kitarović Turskoj) pokazuju nam kako je Dodik mali u svemu ovome.

Ovo govorim iz razloga da pokažem taj sluganski odnos malih prema velikim. Taj odnos svjetskih sila sitnošićardžijskim balkanskim političarima daje mogućnost da ušićare na BiH. E, pa ne može! BiH nije na prodaju niti je ikada bila, a izdajnički mentalitet nekih će sigurno biti izučavan kroz povijest ove lijepe zemlje.

Nešto je obećano, a to nešto ne može preko leđa Bosne. Neka se konačno maknu od nas, jer brzo je komšiluk zaboravio šta je bosanski inat i prkos. Dodikova prepotencija i njegova nabusitost ne pale u bosanskohercegovačkoj prijestolnici. Stoga sam uvjerenja da njegov vokabular ne znači ništa za ozbiljnu politiku koja je trenutno u političkoj areni. Ne smijemo si dopustiti igrarije. Neka se tuku po svojim parlamentima i neka komuniciraju sa starletama, mi živimo veoma ozbiljno vrijeme naše Bosne.

Slažete li se s tezom trojice lidera ljevice da nam je ulazak u NATO trenutno preči od EU i, ako se bude insistiralo na tome, hoće li stari saziv Vijeća ministara ostati još zadugo na funkcijama što, zapravo, najviše smeta Dodiku?

– Svi probosanski faktori, prevashodno sada, trebaju podržati put BiH ka NATO-savezu, ali to ne treba umanjiti reformske procese koji će našu zemlju približiti i Evropskoj uniji.

Stara praksa

Izvjesnost ulaska BiH u NATO nas treba dodatno ohrabriti kako bismo ubrzali integracijske procese neophodne za približavanje članstvu EU. Sve patriote, ali i svi oni koji žele dobro, prvo našoj državi, a onda i budućnosti naših pokoljenja, upravo sada moraju biti jedinstveni i ići ka istom cilju. Globalizacija čiji smo dio, svakako nas mora opredijeliti da budemo na zajedničkom putu. NATO-put Bosne i Hercegovine nije pitanje samo članstva u ovom vojnom savezu već pitanje jesmo li za mir i stabilnost u regionu ili su alternativa novi genocid i UZP. Mi na takvu varijantu imamo odgovor.

SNSD je zatražio i odgađanje sjednice Predstavničkog doma PSBiH, dok se, kako kažu iz te stranke, precizno ne definiše struktura vlasti. Je li ovo početak opstrukcija?

– Prije će biti da je ovo nastavak kontinuirane prakse zvaničnika iz RS-a. Takvo nešto je bilo apsolutno očekivano. Sasvim je izvjesno da našu napaćenu zemlju čeka još jedno vrlo turbulentno razdoblje, a zbog svega će najviše ispaštati građani BiH. Zato pozivam zvaničnike koji su izabrani na proteklim izborima da bezrezervno uđu u što brži proces konstituisanja vlasti. Ukoliko to ne uradimo na vrijeme, može se “desiti narod”, jer u revolucionarnom haosu ne bi bilo niti njih niti njihovih politika i opstrukcija.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.