Senad Jahić: Nguyen Nam i PVF, novi većinski vlasnik upravljačkih prava FK Sarajevo

614

U petak, 8. marta 2019. u održana je press konferencija u Svečanom salonu Svetozar Vujović u prostorijama Kluba u ul. Maršala Tita 38/b povodom promjene većinskog vlasnika upravljačkih prava FK Sarajevo. Prisutnima su se u ime kolektiva FK Sarajevo obratili Generalna direktorica Sabrina Buljubašić i predsjednik Upravnog odbora, Visočanin Senad Jahić. Većinski vlasnik upravljačkih prava Fudbalskog kluba Sarajevo, Vincent Tan donio je odluku o prodaji većinskog dijela upravljačkih prava investitoru iz Vijetnama – g. Nguyen Hoai Namu i PVF-u (VIETNAM FOOTBALL DEVELOPMENT AND INVESTMENT FUND).

Realizacijom kupoprodaje Vincent Tan zadržava 30% upravljačkih prava, dok 60% pripada novim investitorima.  Sa preostalih 10% raspolažu bh. investitori.    PVF je profesionalna, savremena fudbalska akademija fokusirana na razvoj i ulaganja u fudbal koja sarađuje na globalnom nivou sa velikim fudbalskim imenima i klubovima.  PVF je najveća privatna korporacija u Vijetnamu. Tehnički direktor PVF-a je svjetski poznato ime u svijetu fudbala Philippe Omar Troussier, bivši francuski fudbaler, a trenutno menadžer i trener. Tokom karijere vodio je timove poput reprezentacije Japana, Obale Slonovače, Nigerije, Južne Afrike i Burkine Faso.

Jedan od savjetnika PVF-a je i bivši fudbaler Manchester Uniteda, a danas uspješni trener Ryan Joseph Giggs. Fudbalski klub Sarajevo bit će integrisan u mrežu klubova koja će naknadno biti kreirana u cilju ostvarivanja dodatnih benefita, što se odnosi na razmjenu igrača i korištenje resursa kojima Klub trenutno raspolaže djelimično ili nikako.

“Na sportskom segmentu neće doći do promjena, ali je ovo korak naprijed da idemo još bolje i perspektivnije.  Možemo vidjeti budućnost i prosperitet jer imaju dobre i kvalitetne igrače širom Evrope i svijeta i to moramo iskoristiti. Namova korporacija se bavi sportom u Vijetnamu i omladinskim pogonom. Imat ćemo mogućnost razmjene sa njihovom akademijom i što se tiče toga može biti samo bolje, imaju dobre poznavaoce i dobre konekcije sa klubovima u Evropi”, rekao je Senad Jahić

PVF posjeduje najbolji trening centar na području Azije. Akcenat je na razvoju i afirmaciji igrača i trenera.  U narednom periodu, FK Sarajevo će imati i prioritetniji pristup mladim igračima iz PVF akademije u odnosu na druge klubove koji nisu u vlasništvu PVF-a.

Prethodnih šest godina Vincent Tan bio je vlasnik većinskih upravljačkih prava Fudbalskog kluba Sarajevo.  Ostvareni su brojna poboljšanja u vidu infrastrukture, poslovanja i mogućnosti za međunarodne saradnje. Dolaskom PVF-a u upravljačke redove kluba, otvorene su dodatne mogućnosti rasta FK Sarajevo i osavremenjavanja načina poslovanja.  U narednim danima očekuje se radna posjeta vijetnamskog investitora Sarajevu.

(fksarajevo.ba)

Komentari

komentara