Senaid Begić: Nova optužnica protiv mene je nastavak neviđenog političkog progona

709

Nakon što je Općinski sud u Zenici potvrdio optužnicu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) protiv Senaida Begića, aktuelnog zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivično djelo prevara u službi, oglasio se i osumnjičeni Begić.

U izjavi za „Avaz“ kaže da je za optužnicu protiv njega saznao na portalima, komentirajući je kao nastavak neviđenog političkog progona prema njemu koji, smatra, traje više od tri godine.

– Ova očigledno montirana optužnica je vjerovatno odgovor na četiri sudske presude i Apelaciju Suda BiH koje sam dobio u sudskim procesima protiv ZZOZDK i onih koji su me nezakonito ostavili bez posla skoro dvije godine, a da za to i štetu koju su napravili još nisu odgovarali – kaže Begić.

Podsjetimo, on se, između ostalog, u optužnici tereti da je lažirao adresu, prisvojio službeni mobitel, automobil…

Kaže da je za četiri godine mandata, koliko je bio direktor ZZOZDK, imao odgovornost za više od 600 miliona KM budžeta Zavoda i da je kroz programe zapošljavanja zaposlio 178 mladih ljudi.

– Prema optužnici se teretim za kupovinu mobitela po marku, putne naloge i troškove, liječenje jedne osobe u inozemstvu i zapošljavanje dvije osobe. Mislim da ovakav sadržaj optužnice kaže apsolutno sve sam po sebi i šalje jasne poruke, ali i motiv – smatra Begić.

Smatra i indikativno da se od tri kandidata SDP-a za premijera ZDK, koji su bili u najužem izboru u januaru ove godine, protiv dvojice (Kapić i Begića) podiže optužnica, a protiv trećeg se vrši detaljna istraga.

– Putem advokata ću već sutra uložiti prigovor na optužnicu, te očekujem da Sud i Tužilaštvo poštuju zakone i profesionalno obave svoj posao – zaključio je Begić.

Podsjetimo, optužnica je podignuta i protiv Omera Avdakovića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Avaz / Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara