Parlamentarac Senaid Begić za FTV: Napad na novinara tretirati kao napad na službenu osobu sa zatvorskim kaznama

194

Još se ne stišavaju reakcije na sve učestalije napade na novinare i ostale medijske radnike. Sve češća praksa nepoštivanja novinarske profesije pokazatelj je da nerijetko izostaje krivična odgovornost.

MARKETING

Najnoviji napad na fotoreportera magazina Žurnal Adija Kebu, koji je pokušao snimiti firmu Huse Ćesira, ponovo je pokrenuo pitanje koliko je medijskim radnicima potrebna zakonska zaštita.

Samo u prošloj godini zabilježeno je više od 40 slučajeva napada na novinare, snimatelje, fotoreportere. Ta praksa, nažalost, nastavljena je i u ovoj godini. Napad na banjalučkog novinara Vladimira Kovačevića na sudu je okarakterisan kao pokušaj ubistva, za koje niko još nije odgovarao.

Kako je evidentna neefikasnost policijskih i pravosudnih institucija u sankcionisanju napadača, jedino rješenje je angažman vlasti i izmjena Krivičnog zakona FBiH. Takav prijedlog je i dostavljen federalnim parlamentarcima.

– U februaru sam pokrenuo inicijativu izmjene Krivičnog zakona gdje bi se ubuduće napad na novinare tretirao kao napad na službenu osobu. U prijedogu teksta ove incijative stoji da se ta djela napada na novinare kažnjavaju kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine – priča Senaid Begić, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu FBiH.

Sloboda medija i pravo građana da budu informisani karakteristike su demokratskog društva, a statistike iz naše zemlje pokazuju da su te slobode u našem društvu ozbiljno ugrožene. I najviše je osuda, a najmanje sankcija. Sistem mora biti spreman to mijenjati, stav je premijera Kantona Sarajevo Edina Forte, koji podržava izmjene Krivičnog zakona FBiH.

– Udar na njih je udar na temelj društva i demokratije. Ako stvarno vjerujemo u to, onda je potrebno kroz zakonska rješenja napraviti da se napad na njih tretira kao napad na državu, bilo da je to napad na službeno lice, bilo da se pooštri kaznena politika kod ovakvih napada – kaže Forto.

BiH je 2004. godine zauzimala 21. mjesto, od 180 država, po slobodi medija i sigurnosti novinara. Danas je to daleka prošlost. Koliko država kasni u rješavanju i porcesuiranju napada na novinare, govori i činjenica da takve stvari postaju društveno prihvatljiva norma. Međunarodne institucije nemaju uticaja, a domaće vlasti sluha.

– Ili se ne procesiraju ili se blago procesuiraju ili se slučajevi oduže do neke beskonačnosti, i na kraju svi zaboravimo na njih. Postala je praksa da je napad na novinare postala vrsta opće prihvatljive djelatnosti i da svako može da dijeli pravdu na svoj način – zaključuje Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara BiH.

Kakva će biti reakcija federalnih vlasti i hoće li konačno zaštititi novinarsku profesiju, biće jasnije na narednoj sjednici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta. Vrijeme je da se država pozabavi ovim problemom, inače bi jedan od stubova demokratije mogao nestati.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara