Senat zabranio svjedoke u slučaju opoziva Trumpa

99
WASHINGTON, DC - MARCH 01: U.S. President Donald Trump participates in a meeting with leaders of the steel industry at the White House March 1, 2018 in Washington, DC. Trump announced planned tariffs on imported steel and aluminum during the meeting, with details to be released at a later date. (Photo by Win McNamee/Getty Images)

Američki Senat jučer je glasao protiv pozivanja svjedoka i iznošenja novih dokaza u postupku opoziva predsjednika Donalda Trumpa, čineći oslobađajuću presudu gotovo sigurnom.

MARKETING

Glasanjem 51-49, Senat u kojem većinu drže republikanci zaustavio je demokrate u pokušaju dovođenja svjedoka, poput bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, za kojeg se vjeruje da ima saznanje iz prve ruke o Trumpovim pokušajima prisiljavanja Ukrajine da istraži Trumpova političkog rivala, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Zastupnički dom u kojem većinu drže demokrati već je ranije u prosincu osudio Trumpa za zloupotrebu moći i opstrukciju rada Kongresa u prosincu.

Trump je tek treći predsjednik Sjedinjenih Država kojemu se sudi za opoziv. On odbacuje da je učinio išta loše te optužuje demokrate za „pokušaj puča“.

Završne riječi u ponedjeljak, glasanje o opozivu u srijedu

Senat je odobrio raspored za preostalo suđenje koje će teći po stranačkoj liniji. Završne riječi bit će izrečene u ponedjeljak u 11 sati ujutro po GMT-u, a četvero demokratskih kandidata koji se natječu za predsjedničko mjesto lidera svojih stranaka imat će vremena doći u američku saveznu državu Iowu koja će prva održati demokratske predizbore.

Nakon sati provedenih u pregovorima iza kulisa, glasanje o opozivu najavljeno je za srijedu u 4 sata po GMT-u, i očekuje se da će Trump preživjeti glasanje zahvaljujući vjernosti članova republikanske stranke u gornjem domu Kongresa.

Senat će gotovo sigurno Trumpa osloboditi optužbi, s obzirom na to da su dvije trećine Senata potrebne da se predsjednik opozove, a dosad nitko od 53 republikanca nije nagovijestio da će glasati za osudu.

Trump se želi natjecati za novi predsjednički mandat 3. studenoga, a Joe Biden ima najviše izgleda da stekne nominaciju demokrata i postane glavni protukandidat Trumpu.

Dvoje republikanaca uz demokrate

Na pozivanju svjedoka u petak samo je dvoje republikanaca, Mitt Romney i Susan Collins, raskrstilo s uvjerenjima svoje stranke i glasalo u korist demokrata. Od početka suđenja demokrati su pokušali uvjeriti barem četvero republikanaca da im se pridruže, kako bi dobili većinu i glasali u korist dovođenja novih svjedoka i iznošenja novih dokaza u suđenju.

“Nema svjedoka, nema dokumenata i to u postupku opoziva, pa to je perfidno. To je velika tragedija”, rekao je novinarima Chuck Schumer, senator iz redova demokrata.

„Amerika će pamtiti ovaj dan, nažalost, kao dan kad Senat nije ispunio svoje obaveze, kad je odbacio istinu te nastavio sa sramotnim suđenjem“, rekao je. „Oslobađajuća presuda neće imati vrijednost. Amerikanci će znati da ovo suđenje nije pravo suđenje“, dodao je.

Visoko.co.ba/vijesti.ba

Komentari

komentara