Šesnaest američkih država osporilo Trumpovo vanredno stanje

117

Ukupno 16 američkih saveznih država podnijelo je žalbu protiv administracije predsjednika Donalda Trumpa zbog odluke o uvođenju vanrednog stanja kako bi bio izgrađen zid na granici s Meksikom.

MARKETING

Žalba je podnesena u saveznom sudu u Kaliforniji i u njoj se navodi da Trumpova odluka krši dve ustavne odredbe, jedna se odnosi na zakonodavnu proceduru prilikom donošenja odluke, a druga na Kongres koji treba da ima posljednju riječ o javnom finansiranju.

U žalbi se takođe ukazuje da je Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost prekršilo zakon o zaštiti životne sredine jer nije procijenilo kakav bi uticaj na ekologiju imao zid na granici s Meksikom.

Dodaje se da je Trump sam uveo zemlju “u ustavnu krizu”.

Žalbu su podnijele države – Kalifornija, Colorado, Connecticut, Delaware, Hawaii, Illinois, Maine, Maryland, Minnesota, Nevada, New Jersey, New Mexico, New York, Oregon, Virginia i Michigan.

Američki predsjednik proglasio je u petak vanredno stanje kako bi dobio pristup milijardama dolara za izgradnju zida duž američko-meksičke granice. Trump je kao razlog naveo da želi da zaštiti zemlju od narkotika, kriminala i ilegalnih imigranata koji ulaze iz Meksika, preko jugozapadne granice SAD, što smatra za veliku prijetnju nacionalnoj bezbjednosti.

Tom mjerom Tramp će imati na raspolaganju oko osam milijardi dolara, što je mnogo više od 5,7 milijardi koliko je Kongres odbio da mu da.

Trumpovu odluku da proglasi vanredno stanje na granici odmah su osudile brojne demokrate i neki republikanci, koji smatraju da je riječ o zloupotrebi položaja.

Komentari

komentara