Naslovnica ZDK Kultura Šezdeset godi...

Šezdeset godina Opće biblioteke Vareš

26

Opća biblioteka u Varešu proslavlja 60 godina postojanja. Kako bi u budućnosti ova ustanova korisnicima pružala bolje usluge, mladi entuzijasti i zaposlenici su proteklih dana radili na obnavljanju prostorija i književnih zbirki.


videoprilog Admira Pripoljca (Federacija danas)

Već šezdeset godina Opća biblioteka Vareš građanima omogućava korištenje kulturnih i naučnih tekstova i time opravdava cilj postojanja, obrazovanja pojedinca i društva u cjelini.

– Uvijek su trudimo da korisnicima pružimo što bolju uslugu i da udovoljimo njihovim željama, zadovoljni smo brojem korisnika, pogotovo što su oni različitih profila – ističe Ilijana Gavran-Radojević, direktorica Opće biblioteke Vareš.

Prostorije u kojima su smještene zbirke, kao i dio namjenjen za čitanje, volonterskim radom proteklih dana preuredili su mladi iz Vareša i Sarajeva. Minimalnim sredstvima doprinijeli su ugodnijoj atmosferi budućim posjetiocima.

– Osim finansijske podrške, moram istaći da su najveći dio posla uradili mladi iz Vareša i uposlenici Opće biblioteke Vareš – navodi Mirela Ajanović, predstavnica Instituta za razvoj mladih Kult Sarajevo.

U maloj lokalnoj zajednici koju prati trend iseljavanja stanovništva biblioteka ima veliki značaj kao mjesto okupljanja mladih. Iako su im dostupne nove tehnologije, veliki broj njih slobodno vrijeme provodi u biblioteci.

– To je uživanje, Varešani to dobro znaju. Kapacitet je dobar i raduje me da i ovo pokažemo svijetu, šta je Vareš, kako ga promoviramo i kakvog ga želimo predstaviti domaćoj i svjetskoj javnosti – kaže Zdravko Marošević, načelnik općine Vareš.

Brojna djela književnog stvaralaštva koja se nalaze u Općoj biblioteci Vareš upravo su pokloni građana koji decenijama podržavaju rad ove ustanove.

 

 

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.