Simona magistarski rad priprema na piramidama u Visokom

Mlada studentica iz Danske već četiri mjeseca živi u našoj zemlji.

651

Iako se brojni mladi Bosanci i Hercegovci nakon završetka školovanja odlučuju da napuste našu zemlju, s druge strane pojedini strani studenti biraju upravo našu zemlju, kako bi ovdje obogatili stečeno znanje, ali i pripremali svoje magistarske i druge radove. Jednu takvu, simpatičnu studenticu iz danskog Arhusa (Aarhus) sreli smo u Visokom, tačnije na arheološkom lokalitetu tunela Ravne. Simona Fi Dal (25) (Simone Fie Dahl) studentica je antropologije na prestižnom Arhus Univerzitetu, a nakon što je 2013. godine boravila kao volonterka u Visokom, odlučila je ove godine vratiti se u našu zemlju i svoj magistarski rad uraditi upravo u Visokom.

MARKETING

– U Visokom, tačnije u Kaknju boravim evo skoro 4 mjeseca, a ovo je druga posjeta BiH. Odlučila sam se magistarski rad čija je tema odnos prirodnih nauka i duhovnosti uraditi upravo u Visokom, i to uključujući se u projekat koji vodi Fondacija i dr. Semir Osmanagić, te kroz rad i druženje s volonterima. Uočila sam dvije stvari, prvo da ljudi ovdje nauče mnogo toga o samima sebi, a drugo nauče da postoji mnogo neznanja i manipulacije sa istinom, tako da im ovaj projekta omogući spoznaju sebe, ali i da nauče puno više o svijetu i pravoj istini od one koju im serviraju mediji. – otkrila nam je Simona.

Zaljubljena u Bosnu i ljude iz naše zemlje

Za četiri mjeseca koliko već živi u Kaknju, a svakodnevno dolazi u Visoko, uspjela je obići i druge bh. gradove, poput Sarajeva, ali i Živinica, te se odmoriti obilaskom bh. planina i doživjeti neke od ljepota BiH. Ipak, ističe kako je oduševljena našim ljudima i njihovom prisnošću, ali i jednostavnošću.

– Prilikom prvog dolaska u Sarajevo hitno mi je trebao moj laptop, ali sam zaboravila punjač. U tri sata ujutro sam tražila punjač po Sarajevu i za kratko vrijeme angažirala do tada 20 nepoznatih osoba koje su zajedno sa mnom pokušavale naći taj punjač. Na kraju je jedan dečko uspio da ga nađe, kupio ga je, donio mi ga i poklonio i poručio mi da uživam u životu. – ispričala nam je Simona svoj prvi kontakt s Bosancima, te otkrila kako se za ova četiri mjeseca zaljubila u našu zemlju, naše ljude, prirodne ljepote koje imamo i kako je prezadovoljna iskustvima koja nosi iz male, ali prelijepe Bosne i Hercegovine.

simone

visoko.co.ba/avaz

Komentari

komentara