Simptomi herpesa se mogu pojaviti drugi dan, a nekada i godinama nakon zaraze

403
Postoje dva tipa HSV-a, tip 1 koji uzrokuje oralni herpes i tip 2 koji uzrokuje herpes na genitalijama. Dešava se da se i oba tipa mogu pojaviti na oba područja.

Prvi simptom koji zaražena osoba vidi je herpes oko usta, rektuma ili genitalija. Mogu se otvoriti i biti bolni pa je potrebno i nekoliko sedmica da se izliječi. Drugi simptomi su osjećaj peckanja kada urinirate ako urin prelazi preko zone gdje se herpes nalazi, poteškoće s uriniranjem ako herpes blokira uretru te svrab i bol oko genitalija.

MARKETING

Mogu se pojaviti i simptomi kao što su temperatura, glavobolja, bolovi u tijelu, otečene žlijezde i umor.

Osobe koje boluje od dijabetesa, HIV/AIDS-a ili leukemije imaju teže simptome. U nekim slučajevima osoba s herpesom nema nikakvih simptoma godinama dok u drugim slučajevima simptomi se pojave u periodu između dva i 10 dana nakon što se osoba zarazi.

Virus herpesa može biti u tijelu uspavan godinama prije nego što se pojave prvi simptomi. Kada krenu, onda se ponavljaju i svaki put budu manje ozbiljni. Čir koji nastane kao posljedica uklanja se brže, često u roku od tri do sedam dana. To je zbog toga što se u organizmu stvori protivtijelo koje se bori protiv herpesa.

Trenutno nema lijeka za herpes. Čak iako osoba prestane osjećati simptome, virus ostaje unutar tijela. Važno je naglasiti da je on prenosiv iako nisu prisutni čirevi i drugi simptomi. Iz tog razloga preporučuje se rana prevencija.

Kako biste spriječili zarazu tokom bilo koje vrste seksa koristite kondom ili zaštitu za usta sličnu kondomu. Ovo smanjuje mogućnost zaraze. Ono što je sigurnije jeste da nemate seks tokom perioda kada je herpes aktivan, da čekate dok čirevi potpuno ne prođu, uvijek koristite zaštitu, perete ruke sapunom i vodom nakon što dodirnete to područje i ne ljubiti ljude ustima ako imate čireve.

Ukoliko mislite da imate herpes najbolje je da posjetite ljekara i testirate se. Neki ljudi sumnjaju da imaju herpes, ali nemaju simptome. Tada se rade nalazi krvi.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara