Sindikat BH Telecoma traži od Novalića da se očituje o povlaštenim firmama

509

Sindikat BH Telecoma d.d. Sarajevo, nakon izjave federalnog premijera Fadila Novalića da postojeći Zakon o radu štiti “povlaštena” preduzeća, traži da premijer objavi koja su preduzeća i iz kojeg sektora tužila kompanije ili Vladu Federacije BiH.

MARKETING

“Pozivamo Vas da javno objavite koliki su bili dobici/gubici tih ‘povlaštenih’ preduzeća u posljednje četiri godine. Pozivamo Vas da javno objavite koliko su ‘povlaštena’ preduzeća uplatila sredstva po osnovu poreza na dobit posljednje četiri godine, koliko su imala investicija za posljednje četiri godine, koliko su uplatila po osnovu doprinosa za PIO/MIO, PDV. Pozivamo Vas da javno objavite kolike su plaće u ‘povlaštenim’ preduzećima, najniža plaća, najveća plaća, prosječna plaća srednje stručne spreme”, kaže se u saopćenju Sindikata BH Telecoma.

Ovo saopćenje je taj sindikat uputio danas medijima nakon što je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine utvrdila nedavno Prijedlog zakona o radu, a na Vladinom portalu objavljena premijerova izjava da novi zakon nudi mnogo veća prava zaposlenicima od prethodnog koji je na snazi od 1999. godine i koji je štitio samo “povlaštene” (javna uprava, energetski, telekomunikacijski sektor…) i koji sada na osnovu kolektivnih ugovora potražuju oko 580 miliona maraka.

Novalić je posebno govorio o važećim kolektivnim ugovorima u kojima, kako je kazao, izuzetnu prednost imaju zaposlenici javnog, energetskog, telekomunikacijskog i komunalnog sektora, a nikakvu prednost nemaju tekstilna, metalska industrija i sl., navodi u saopćenju Sindikat BH Telecoma.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.