SIPA istražuje izbornu krađu u Zvorniku, saslušana i poznata političarka

170

Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pokrenula je istragu o izbornim malverzacijama u Zvorniku na prošlim opštim izborima u BiH, saznaje Srpskainfo.

MARKETING

To je potvrdila i potpredsjednica SDS Aleksandra Pandurević, koja je jučer popodne saslušana u SIPA u svojstvu svjedoka. Njene izjave u kojima je upozoravala na izborni inženjeringu u Zvorniku pominju se u krivičnoj prijavi po kojoj postupa SIPA.

“U razgovoru sa pripadnicima SIPA vidjela sam ozbiljnost da se ovaj slučaj riješi. Očigledno je da su istražioci koji rade na ovom slučaju izuzetno upućeni u ono što se dešavalo na terenu. Drago mi je da sam s njima podijelila saznanja i nadam se da će slučaj izborne prevare i krađe, u kome su učestvovali predstavnici svih stranaka u Zvorniku, istjerati do kraja, jer ono što je tamo rađeno poništava smisao izbora i izbornu volju građana”, kaže Pandurevićeva.

Kako se doznaje, članovi pojedinih biračkih odbora u Zvorniku, uz saglasnost i instrukcije partijskih funkcionera, namještali su rezultate izbora za tačno određene lokalne kandidate na listama.

Osnovano se sumnja da su iskoristili lične podatke onih koji nisu izašli na birališta tako što su glasali umjesto njih, zatim evidentno je dopisivanje tzv. preferencijalnih ili ličnih glasova kandidatima na osnovu kojih se penju ka vrhu liste svoje partije. Zbog toga se dešavalo da su pojedini kandidati iz Zvornika dobili čak 97 odsto glasova, a ostali kandidati iz te izborne jedinice svega tri procenta glasova, čime su pokradeni.

“Bilo je biračkih mjesta na kojima je izlaznost bila 90 odsto, iako je svima jasno da u tim mjestima ne živi ni polovina stanovnika s pravom glasa”, kaže izvor Srpskainfo.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.