SIPA izvela veliku akciju zbog utaje poreza, uhapšeno 12 osoba

147

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu juče su na području Sarajeva, postupajući po naredbama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i Opštinskog suda u Sarajevu, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Kasa”.

MARKETING

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na 30 lokacija i lišili slobode 12 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela iz člana 273. stav (1) Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine “Poreska utaja” u vezi sa članom 33. “Pomaganje” i “Računarsko krivotvorenje” iz člana 394. stav (2) u vezi sa članom 31. “Saučesništvo” i 54. “Sticaj krivičnih dijela” Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine.

Osumnjičena lica se terete da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne poreske prijave te plaćala manji porez.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, novac veće vrijednosti, kao i drugi uređaji na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode biće predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo na dalje postupanje.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara