SIPA na Sokocu uhapsila devet osoba

76

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su nekadašnjeg komandira Vojne policije Druge romanijske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske Momčila Pajića i njegovog zamjenika Aleksu Gordića zbog sumnje da su počinili ratni zločin u Novoseocima kod Sokoca.

MARKETING

Oni su uhapšeni u nastavku akcije Tužilaštva BiH i SIPA-e koja se od jutros sprovodi na području Sokoca.

Jedan osumnjičeni uhapšen je nakon ispitivanja u Tužilaštvu BiH, a drugi je lociran i uhapšen na području Sokoca, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, na području Opštine Sokolac jutros je uhapšeno sedam osumnjičenih za zločin protiv čovječnosti.

Osumnjičeni se terete da su u mjesecu rujnu 1992. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti, isplanirali, organizirali i sudjelovali u ubojstvu 44 civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci u općini Sokolac i progon civilnog stanovništva sa navedenog područja.

U kooriniranoj akciji na terenu, postupajući po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za ratne zločine, policijski djelatnici SIPA, u ranim, jutarnjim satima, na području općine Sokolac, locirali su, identificirali i lišili slobode ukupno 7 osumnjičenih osoba.

Putem međunarodnih pravnih mehanizama, bit će zatraženo izručenje jednog od osumnjičenih koji se nalazi u prekooceanskim zemljama.

Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubojstva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, općina Sokolac, 1992. godine.

Radi se o zločinu počinjenom dana 21/22 rujna 1992. godine, kada su pripadnici VRS, izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja, te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva.

Među ubijenim osobama, bilo je i malodobnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14 a najstarija 82 godine.

Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata, te je u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja.

Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih.

Tijekom dana realizirat će se policijske i operativne aktivnosti na dovođenju osumnjičenih u Tužiteljstvo BiH.

Ovim predmetom kao osumnjičeni, obuhvaćen je i Radislav Krstić, osuđen u MKSJ zbog genocida u Srebrenici, koji je 1992. godine bio zapovjednik 2. romanijske motorizirane brigade VRS, koji će biti ispitan u suradnji sa organima MRMKS i Poljske, gdje izdržava kaznu zatvora.

Postupajući tužitelj ispitat će osumnjičene, nakon čega će donijeti odluku o daljim aktivnostima u ovom predmetu.

Jutrošnja akcija, realizirana po nalogu Posebnog odjela za ratne zločine, odnosi se na osumnjičene:

Tupajić Milan, rođen 1954. godine, Knežina, Sokolac, nekadašnji predsjednik Kriznog štaba Sokolac
Obradović Radomir, zv.”Dragan”, rođen 1950. Krševi, Sokolac, nekadašnji komandir SJB Sokolac
Krstić Radislav, rođen 1948. godine, Nedjeljišta, Vlasenica, nekadašnji zapovjednik 2. romanijske motorizovane brigade VRS *nalazi se na izdržavanju kazne u Poljskoj
K.N., rođen 1954. godine, pripadnik čete Vojne policije 2.rmtbr, boravi u Kanadi, bit će zatraženo izručenje
Gašević Miladin, zv.”Ćirko”, rođen 1961. godine, Vidrići, Sokolac, zamjenik komandira Izviđačke čete 2.rmtbr
Kezunović Momir, rođen 1957. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr
Kezunović Branislav, zv. “Miki”, rođen 1959. godine, Vidrići, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr
Gašević Željko, rođen 1968., Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtbr
Šuka Jadranko, rođen 1957. godine, Sokolac, pripadnik Izviđačke čete 2.rmtb

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara