Naslovnica BiH Crna Hronika SIPA pretresl...

SIPA pretresla pet lokacija, oduzeta veća količina duhana i novca

82

Državna agencija za istrage i zaštitu u utorak je izvršila pretres više lokacija prilikom čeg aje oduzeta veća količina duhana, cigareta bez akciznih markica te određena količina novca.
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH i policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona, danas (2.10.2018. godine) postupajući po naredbi Suda BiH započeli su vršenje pretresa na pet lokacija.

U toku pretresa pronađena je jedna mašina za razenje duhana, oko 70 kg rezanog duhana, oko 1.000 kg fabrički obrađenog duhana (stripsa), oko 2000 kutija cigareta bez akciznih markica, veća suma novca za koju postoje osnovi sumnje da je pribavljena izvršenjem krivičnog djela, kao i dokumentacija koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Također, u četiri pravna lica na području Orašja, Obudovca, Bijeljine i Gradačca, po naredbi Tužilaštva BiH u toku je privremeno oduzimanje dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Naredbama suda obuhvaćena su četiri lica sa područja Tuzle, Lukavca i Viteza, i ista će biti lišena slobode.

Akcija se provodi u cilju dokazivanja postojanja elemenata krivičnog djela “Organizovani kriminal”, iz člana 250. u vezi sa krivičnim djelom “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda”, iz člana 210a. Krivičnog zakona BiH.

 

 

 

Visoko.co.ba/Klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.