Širom Španije skupovi protiv nasilja nad ženama

94

Više hiljada ljudi izašlo je danas na ulice gradova širom Španije, uzvikujući slogane za ravnopravnost polova i noseći ljubičaste transparente kako bi obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ulicama Madrida kretala se masa, uglavnom žena uz pratnju velikog broja bubnjara. Slična slika bila je i u Barceloni, Valenciji i drugim gradovima.

Ovogodišnji slogan protesta je “Dosta!”.

Nešto ranije su predstavnici svih većih političkih stranaka, osim krajnje desnice Vox, obnovili sporazum kojim se garantuju sredstva za programe za borbu protiv nasilja nad ženama i pomoć žrtvama.

“Nasilje nad ženama je državno pitanje. Borba za slobodu svih žena je isto tako državno pitanje”, rekla je ministar za ravnopravnost Irena Montero.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. novembra u znak sjećanja na sestre Mirabal koje je 1960. godine u Dominikanskoj Republici brutalno ubio diktator Rafael Trujillo.

Visoko.co.ba/federalna.ba/Srna

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.