ZanimljivostiReceptiSirova slastica bez šećera i jaja

Sirova slastica bez šećera i jaja

Donosimo vam recept i korak po korak postupak za najjednostavniju malu sirovu krem tortu koju možete lako spremiti.
Ovaj recept neka vam bude baza na koju ćete nadograditi – možete u kremu dodati maline, borovnice, banane, a ako stavite više soka limuna dobit ćete cheesecake, a u bazi umjesto lješnjaka koristiti bademe ili orahe.

Sastojci

Za biskvit:
– 150 g pečenih lješnjaka
– 150 g svježih iranskih hurmi, odkoštenih

Za kremu:
– 100 ml tople vode
– kašikica soka limuna
– 3 hurme
– 150 g indijskih oraščića
– 90 g kokosovog ulja, istopljenog
– malo ribanog muškatnog oraščića

Postupak

Namočite indijske oraščiće u vodu sat vremena prije pravljenja torte.

Ispecite 150 g lješnjaka u tavi (šaku više ako ćete lješnjake koristiti i za ukras prilikom serviranja). Lješnjake možete peći 10-ak minuta u rerni na 180 stepeni, ili ih tostirati u tavi da ne biste palili rernu zbog male količine. Tostirat ćete ih tako da suhu tavu zagrijete na srednje jakoj vatri, ubacite lješnjake, i miješajte ih sve vrijeme dok ne zamirišu i porumene. Još malo smanjite vatru i nemojte ih ostaviti bez nadzora ili pustiti da pocrne, jer sve traje samo nekoliko minuta. Potom ih prebacite u drugu suhu zdjelu ili tepsiju da se brže ohlade, jer će tava dugo ostati vruća. Možete ih oguliti, ali nije nužno.

Dok se lješnjaci hlade pripremite ostale sastojke, istopite kokosovo ulje i izvadite koštice hurmama. Kalup obložite papirom za pečenje (ovdje je korišten kružni kalup promjera 16 cm sa dnom koji se odvaja).

U sjeckalici ili procesoru hrane usitnite lješnjake. Dodajte odkoštene hurme i procesirajte dok se smjesa ne sjedini. Smjesu prebacite u kalup, poravnajte i dobro utisnite. Ostavite sa strane dok pripremate kremu.

Procijedite indijske oraščiće i sve sastojke redom smjestite u posudu blendera. Počnite sa 100 ml vode, a možete tokom rada dodati postepeno još 50 ml da pomognete blendanje. Ako budete staviti previše vode, nećete moći čuvati tortu u frižideru, već ćete je morati servirati iz zamrzivača.

Blendajte dok ne dobijete baršunastu i jednoličnu kremu. Prelijete u kalup na biskvit i izravnajte. Po želji dodajte borovnice, maline ili drugo sezonsko voće – samo ih ubacite u kremu ili pospite po vrhu. Sa ovim dodatkom već imate drugačiju tortu, i ovaj recept uvijek možete iskoristiti kao bazu za nove kreacije.

Zamrznite tortu na 5 ili 6 sati. Potom izvadite iz kalupa i izrežite u pravilne trokutiće. Raporedite ih po dnu kalupa ili na novom čistom tanjiru i čuvajte u frižideru. Po želji vratite izrezanu tortu u zamrzivač za ledenu poslasticu, ali sad je možete smjestiti u frižider – krema se dovoljno stisnula i izrezali ste tortu, a za serviranje će biti fino rashlađena i mekana kada je izvadite iz frižidera.

Ovo je mala krem torta jer su komadi zasitni i kalorični. Uvijek možete povećati ili uduplati recept da napravite veliku tortu.

Servirajte sa čokoladnim preljevom i/ili svježim sezonskim voćem.

 

Visoko.co.ba/klix.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE