Sjednica NSRS-a o Ustavnom sudu BiH, govorili Cvijanović i Dodik

171

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) o Ustavnog suda BiH, počela je danas u Banjoj Luci.

Zasjedanje je zakazano na zahtjev entitetske predsjednice Željke Cvijanović, koja je predložila samo jednu tačku, koja je naslovljena kao “Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“.

Razlog za sjednicu parlamenta RS-a je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnom članu 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koju srpski zvaničnici ne prihvataju i smatraju štetnom za RS.

Na konsultativnom sastanku, lideri stranaka iz RS su usaglasili osam mogućih zaključaka, kojim, između ostalog, NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH, njegovog stupanja na snagu te poništenja odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS.

U predloženim zaključcima parlament RS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentranoj skupštini BiH usvajanje zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

– NSRS zadužuje Vladu RS-a da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom FBiH s ciljem definisanja granične linije između RS i Federacije BiH, a u skladu s Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH – navodi se u jednom od predloženim zaključaka.

Naglašava se da je RS strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma, samim tim i Aneksa 4 koji je Ustav BiH, zatim “potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmijenili politički sistem suprotno opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnog karaktera”.

U zaključku NSRS “obavezuje sve institucije RS da ne prihvate i ne provedu bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH”.

NSRS traži da predstavnici RS u organima BiH obavijeste parlament RS o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Cvijanović: Zainteresovani smo za mir, stabilnost i očuvanje nadležnosti

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da Bosna i Hercegovina u kojoj je moguće istovremeno ostvariti interes svakog naroda, entiteta, ali i BiH, nije sporna.

-Mi smo zainteresovani za mir, stabilnost i očuvanje nadležnosti i ustavnog kapaciteta RS. To je okvir naše politike – kazala je Cvijanović.

I ove okolnosti, u kojima je sazvana ova posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, su, ustvrdila je, okolnosti političke krize.

– Sporna su otimanja nadležnosti koja se dešavaju pod plaštom navodnog pravljenja funkcionalnije države, a u suštini, ona je zbog takvih intervencija u sve gorem stanju i sve bolesnija – navela je Cvijanović u obraćanju Narodnoj skupštini RS-a o odlukama Ustvanog suda BiH.

Današnja posebna sjednica Narodne skupštine RS-a sazvana je, rekla je, s namjerom da RS kaže kako gleda na sve to, a u svjetlu najnovije odluke Ustavnog suda BiH i činjenice „da se u posljednje dvije i po decenije kontinuirano nastoji urušiti RS, njen identitet, institucionalni kapacitet, kao i pripadajući nivo nadležnosti, koji je zagarantovan Dejtonskim sporazumom i svim njegovim aneksima, a posebno Aneksom četiri koji predstavlja Ustav BiH”.

Navela je da prostor za popravljanje aktulene atmosfere postoji.

-Ali nije teško pretpostaviti da će bošnjački političari ostati nespremni da tu šansu iskoriste sve dok znaju da se mogu oslanjati na strance – bilo da je riječ o OHR-u, koji se već odavno doživljava kao „pravni odjel SDA“ ili stranih sudija u Ustavnom sudu BiH koji predstavljaju mašinu za preglasavanje u korist političkih ambicija SDA i pravljenja unitarne BiH, protiv koje su dva od tri konstitutivna naroda – tvrdi ona.

Ustvrdila je i da se „za Bosnu i Hercegovinu može reći da je ovakva ili onakva, ali ono što je sigurno tačno jeste to da je ona u permanentnoj krizi”.

Dodik u NSRS: Goodbye, BiH – welcome, RS-exit!

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik rekao je danas u Narodnoj skupštini „doviđenja BiH”, iz koje RS izlazi”.

U obraćanju Narodnoj skupštini RS-a na posebnoj sjednici o odlukama Ustavnog suda BiH, Dodik je na engleskom jeziku rekao „Goodbye BiH, welcome RS-exit”.

– Naivno smo vjerovali da će stati kada su ukidali naša nacionalna obilježja. Neki ambasadori tvrde da nam jedino preostaje da poštujemo Ustavni sud i njihove odluke. To vam je ravno onima koji su odvedeni u fašističke logore i tamo stavljeni u očaj, i koji su samo jedno očekivali od onih koji su ih ubijali, da će jednom postiti ljudi, da će prestati – ustvrdio je Dodik.

Zahvalio je liderima svih političkih partija na, kako je dodao, predanom radu na usaglašavanju zajedničkih zaključaka i spremnosti da prevaziđu netrpeljivosti u odbrani interesa RS.

– Za 60 dana se vidimo, vjerujem da ćemo biti u onome što sam na početku rekao – rekao je Dodik.

Dodao je da se ne smije oklijevati u donošenju odluke važnih za prošlost, sadašnjost i budućnost RS.

– RS i srpski narod nemaju šanse u BiH – ustvrdio je, između ostalog, on i istakao da je Narodna skupština RS ključno mjesto svih odluka i oko nje se svi trebaju okupiti.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara