Skoro 22 hiljade fakultetski obrazovanih osoba traži posao u FBiH: ZDK po nezaposlenosti u vrhu liste

202

Prema podacima koje je objavio Federalni zavod za zapošljavanje, na tržištu rada najviše se traže inžinjeri elektrotehnike, mašinstva i građevine, kao i ljekari i farmaceuti tako da je njih na evidenciji Zavoda i najmanje.

Krajem prošlog mjeseca na evidenciji Federalnog zavoda za zapošljavanje (FZZ) bilo je registrirano 21.826 nezaposlenih osoba s visokom stručnom spremom, kazao je Feni glasnogovornik FZZ-a Haris Čuljević.

U odnosu na mjesec ranije, kada je na evidenciji bilo 21.788 osoba, došlo je do neznatnog smanjenja nezaposlenih osoba sa završenim fakultetom ili akademijom, piše Fena.

Među nezaposlenima s fakultetskim obrazovanjem najviše ima diplomiranih pravnika i ekonomista te svršenih studenata političkih nauka.

S druge strane, na tržištu rada najviše se traže inžinjeri elektrotehnike, mašinstva i građevine, kao i ljekari i farmaceuti tako da je njih na evidenciji Zavoda i najmanje.

– Dakle, to su tražena zanimanja i njih je na evidenciji nezaposlenih najmanje – naveo je Čuljević.

Kada se nezaposlenost gleda po kantonima, najviše nezaposlenih ima u Tuzlanskom, zatim Sarajevskom te Zeničko-dobojskom kantonu.

 

Visoko.co.ba/Kakanj-x.com

Komentari

komentara