Naslovnica BiH Politika Skupština HNK...

Skupština HNK-a izabrala šest izaslanika za Dom naroda

26

Poslanici Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona tajnim su glasanjem na sjednici održanoj u srijedu, u Mostaru, izabrali šest izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz reda hrvatskog naroda kandidirane su tri liste i izabrana su tri delegata i to Tomislav Martinović (HDZ BiH), Damir Džeba (HDZ BiH) te Iva Raguž (HDZ BiH) čije liste su dobile po 5 glasova.

Iz reda srpskog naroda kandidirane su dvije liste i izabrana su dva delegata i to Vesna Saradžić (SDP BiH) čija je lista dobila jedan glas i Zora Dujmović (HDZ BiH) s također jednim glasom.

Iz reda bošnjačkog naroda od dvije kandidirane liste izabran je jedan delegat i to Alisa Hajdarović (SDA) čija je lista dobila 9 glasova, dok je druga lista iz reda bošnjačkog naroda dobila jedan glas.

Lista iz reda Ostalih, predlagača Anera Žuljevića, dobila je jedan glas, a na osnovu ovih rezultata Središnje izborno povjerenstvo dodijelit će mandate.

Šerif Špago izjavio je kako će lista iz reda Ostalih biti u opticaju, odnosno kako će ju Središnje izborno povjerenstvo uvažiti pri popunjavanju Doma naroda u drugom krugu ako iz kantona u kojima je predviđeno po uputstvu Povjerenstva ne bude izabrano dovoljno zastupnika iz reda Ostalih u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Također, dodao je kako izbor Predsjedavajućeg Skupštine HNK-a još nije završen te da je to obveza zamjenika predsjedavajućeg.

„Prema informacijama s kojima raspolažem, čeka se razgovor i dogovor oko uspostave Skupštinske većine u HNK-u“, izjavio je Špago.

Zastupnica Demokratske fronte u Skupštini HNK-a Selma Drljević napustila je današnju sjednicu te je tim činom, kako kaže, željela iskazati stav politike koju ona predstavlja.

„Nisam htjela sudjelovati u provođenju odluke CIK-a koja je po pravnim ekspertima neustavna i anti-Daytonska, te iz tog razloga nisam željela sudjelovati u izboru delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH“, kazala je Drljević.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.