Naslovnica ZDK Politika Skupština ZDK...

Skupština ZDK nije usvojila izvještaj Zavoda zdravstvenog osiguranja

145

Skupština Zeničko-dobojskog kantona u nastavku 7. sjednice nije prihvatila, uprkos pozitivnom poslovanju, Izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za 2018. godinu.

Zavod je, naime, prošle godine ostvario ukupne prihode od 184.526.990 KM, što je za 9,7 posto više nego 2017. godinu te je poslovao pozitivno s 6.952.882 KM.

Protiv Izvještaja je bilo je sedam, za njegovo prihvatanje bila su samo dva zastupnika, dok ih je 23 bilo suzdržanih.

-Ja ne bih da puno komentarišem glasanje, jer to je nova skupštinska većina. Mislim da se tu ne treba previše komentarisati – kazala je direktorica ZZO ZDK Mirzeta Subašić.

Višak prihoda, napomenula je, usmjeren je na sanaciju deficita iz proteklih godina.

-Kompletan deficit iz ranijih godina je podmiren. Ostalo je i 221.000 KM neraspoređenog prihoda, koji je ostao za 2019. godinu – kazala je Subašić.

Ističe da prvi put za 21 godinu kako postoji ZZO ZDK-a, ta ustanova nema budžetski deficit pa će kompletan prihod tokom 2019. godinu biti usmjeren u finansiranje prava zdravstvenih ustanova te drugih prava zdravstvenih osiguranika.

-Prihod od četiri miliona KM legao je na račun ZZO ZDK zadnja četiri dana u decembru pa ni tehnički nije bilo moguće uraditi rebalans i uputiti ga na usvajanje Skupštini ZDK. Kao što znate, mi na kraju prošle godine nismo imali usvojen ni budžet, jer nije bilo skupštinske većine – navela je Subašić.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.