ZanimljivostiReceptiSlatko ljetno osvježenje: Napravite sorbet od višnje uz samo tri sastojka

Slatko ljetno osvježenje: Napravite sorbet od višnje uz samo tri sastojka

Recept britanskog kuhara izuzetno je jednostavan i sačinjen je od samo tri sastojka. Sve što vam treba je 900 grama višnje, 150 mililitara bijelog vina ili soka od jabuke te 50 grama šećera u prahu.

Zaleđene višnje su jeftinije i pogodnije za ovaj recept, naročito ako kupite one bez košpica.

Međutim, ukoliko se odlučite za svježu višnju, postoje dva načina kako da ih očistite. Možete to uraditi prije kuhanja, vadeći košpicu po košpicu ili ih ostavite da se ohlade nakon kuhanja te iscijedite rukama.

Za pripremu sorbeta, stavite sve sastojke u veliku šerpu, poklopite ih i ostavite da se krčkaju 15-ak minuta na umjerenoj temperaturi. Nakon toga skinite poklopac i nastavite kuhati dok sva voda ne ispari, a višnje ne postanu poput džema.

Nakon toga ostavite sorbet da se ohladi te ga izmiksajte u blenderu.

Smjesu stavite u posudu za zamrzavanje i držite u lednjaku najmanje dva i pol sata. Za to vrijeme povremeno vadite sorbet kako biste ga promiješali i izbjegli smrznute rubove. Nakon toga vaša poslastica je spremna za serviranje.

Visoko.co.ba/klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE