Slovenci traže radnike, nude i 500 KM svakom ko dovede novog

370

U posljednje četiri godine iznos stranih investicija u Sloveniji veći je za 4,5 milijarde eura

Godinama su Slovenci gubili bitku za strane investicije. Slovaci, Česi i Mađari u tome su bili uspješniji pa je jedan od najvažnijih ciljeva bivše Cerarove vlade bio privući strane ulagače. I u tome Slovenija uspijeva.

Usto, njihova rastuća ekonomija počiva na izvozu koji čini 80 posto BDP-a. No i njih muči nedostatak radnika.

Jedan od najvećih svjetskih proizvođača ispušnih sistema nedostatak zavarivača riješio je stimulacijom svojih zaposlenika. Ko preporuči ili dovede novog radnika, dobije 250 eura stimulacije.

U posljednje četiri godine iznos stranih investicija u Sloveniji veći je za 4,5 milijarde eura. Posebno u manjim, nerazvijenim sredinama. Pokraj Maribora tako niče tvornica najvećeg proizvođača autodijelova Magna, a u Kočevju i Logatcu dvije japanske investicije – proizvodnja robota i dijelova medicinske opreme. To je oko 1.000 novih radnih mjesta u zemlji s 5 posto nezaposlenih.

Zakonom o pripravništvu već se srednjoškolcima omogućuje učenje i ostanak kod potencijalnog poslodavca. A da bi Marjan Šarec dobio potporu Ljevice, pristao je na zahtjev da se poveća minimalna plaća koja je sada oko 640 eura.

Do 2021. godine minimalna plaća bit će povećana na oko 730 eura. I dok sindikalisti pozdravljaju ovu odluku, poslodavci se plaše da će to smanjiti konkurentnost pa traže od vlade da smanji poreze.

Ipak, nastave li privlačiti investitore koji nude iznadprosječne plaće, rast će i životni standard.

Komentari

komentara