Smanjite socijalni kontakt, budite iskreni o osobnim kretanjima

157

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu je potvrđen drugi smrtni slučaj od posljedica koronavirusa. Riječ je o provooboljelom pedesetrogodišnjem muškarcu iz Mostara koji je na Odjel za plućne bolesti SKB-a Mostar primljen u noći sa 16. na 17. marta, a u posljednje vrijeme bio je na respiratoru. U ovom dijelu Hercegovine otvorilo se novo žarište, upozorovaju iz Kriznog stožera. Riječ je o Čitluku, odnosno Međugorju. Javnost je još jednom upozorena na obvezu smanjenog socijalnog kontakta, ali i iskrenosti u vezi s osobnim kretanjima.

MARKETING

Prvooboljeli Mostarac umro je od srčanoga zastoja prouzročenog virusom sars – koronavirus tip 2 što je potvrđeno testiranjem

“Moramo uzeti u obzir da je kod pokojnika dijagnosticiran i ADRS, jedna teška forma upale pluća”, pojašnjava dr. Jurica Arapović, infektolog i član Kriznog stožera HNK.

Stanje u ovom dijelu Hercegovine se usložnjava. Otvorilo se novo žarište u Čitluku, točnije u Međugorju, u kojem je, najvjerojatnije, nulti pacijent časna sestra koja je boravila u Italiji. Od početka ožujka je imala mnogo socijalnih kontakata, posebice u kući u kojoj borave redovnice i redovnici, mahom starije osobe. Posjećivala je i tamošnji Dom za nezbrinutu djecu “Majčino selo”. Obje su kuće u karanteni. Od 18 kontakata, troje ih je smješteno u mostarsku covid bolnicu.

“Jedna časna sestra je na respiratoru teške i neizvjesne prognoze u kritičnom stanju, fratar također i jedna časna sestra su sa srednje teškim simptomima i oni su na odjelu”, navodi Arapović.

Počinju testiranja primarnih, odnosno visokorizičnih kontaka. Masovnije testiranje slijedi i u Konjicu. Do sada to nije bilo moguće zbog nedostatka testova.

“Dobila sam informaciju da je taj broj testova povećan, da su jučer dobili značajan broj i da se sad ide u ofanzivnije testiranje”, kaže prim. dr. Suzana Sokolović-Begić, ravnateljica Opće bolnice Konjic.

U ZHK, pak, još se ne zna nulti pacijent niti u jednom od tri klastera Široki Brijeg, Grude i Posušje. Sumnje, kažu, u tamošnjem Kriznom stožeru, postoje i sklapa se epidemiološka slika.

“Ovi novi slučajevi u Posušju – tu imamo jednu poveznicu sa Međugorjem i razmatramo tu mogućnost tako da za sada ne mogu dati te konkretne podatke”, ističe Tomislav Pejić, ministar zdravstva ZHK.

Na ozbiljnost situacije upozoreno je iz oba krizna stožera. Smanjiti socijalne kontakte više nije apel, nego, čini se, naredba. Isto vrijedi i za otkrivanje osobnog kretanja. Zatajiti informacije je nedopustivo, a to nas vodi ka, primjerice, talijanskom scenariju koji se, poručeno je iz Hercegovine, svim silama želi izbjeći.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara