SNSD-ov zahtjev još nije stigao do Ustavnog suda BiH

141

SNSD od Ustavnog suda BiH traži preispitivanje odluke CIK-a BiH o odgađanju lokalnih izbora za 15. novembar. Je li to u skladu sa zakonom, pitaju iz SNSD-a. Bit će ovo još jedan razlog u nizu za razilaženje na političkoj sceni i sve neizvjesnije izbore. Zahtjev još nije stigao do Ustavnog suda BiH, potvrđeno je iz ove institucije.

MARKETING

Demokratsko i Ustavom osigurano pravo za više od 3 miliona birača u rukama je politike. Odavno. A sada će o zakonitosti prolongiranja izbora, na zahtjev SNSD-a, odlučivati i Ustavni sud BiH.

“Mogli su da odgode minimalno sedam, a maksimalno 30 dana. Pokrenut ćemo ocjenu ustavnosti i zakonitosti posljednjeg akta CIK-a BiH. Sigurno je da nije po zakonu, a u tom slučaju mogu i izbori da budu nepriznati”, navodi Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a.

CIK BiH je odgađanje izbora ranije pravdao zakonom i činjenicom da novac za održavanje nije osiguran. A to je odgovornost Vijeća ministara BiH, na čijem čelu je SNSD-ov Zoran Tegeltija, koji tvrdi da novac nije upitan. Budžeta i novca za izbore neće ni biti dok je ovakav sastav CIK-a BiH, ranije je poručio Milorad Dodik. Upravo su novi članovi CIK-a BiH bolna tačka neupitnoj koaliciji, tako da u zahtjevu SNSD-a Ustavnom sudu nije izostala podrška

HDZ-a. Predsjednie te stranke Dragan Čović ističe kako je pitanje kad će biti izbori: “Imali ste prvo datum iz 10. mjeseca pa sad iz 11. mjeseca. Sačekat ćemo 5-6 dana da vidimo hoće li biti još neki datum – toliko o legalitetu i legitimnosti onih koji su izabrani mimo zakona, kriterija i procedura”.

“Sjećate se one emisije Minimaxove emisije? Mogu da se žale u emisiji od glave do pete, što se mene tiče, i Minimaxu. Dakle, na šta će se žaliti? Sve je provedeno po zakonu”, poručuje predsjednik DF-a Željko Komšić.

SNSD za odgađanje izbora optužuju SDS i PDP, u interesu jače koalicije sa SDA.

“Mislim da generalno SNSD sve koči u državi, ne priznaje CIK BiH, ne priznaje državu, blokira državu, neće budžet”, kaže predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović upozorava da je ključno pitanje hoće li se održati i 15. novembra ako SNSD nastavi blokadu isplate finansijskih sredstava – jer drže Vijeće ministara BiH zajedno sa svojim partnerom HDZ-om: “Očigledno je da su isfrustrirani što nisu više članovi CIK-a BiH njima podobni ljudi”.

Priča o odgađanju uglavnom se svodi na politička prepucavanja i ko je čiji član u Centralnoj izbornoj komisiji BiH – o izborima kao stupu demokratije vrlo malo se govori. Hoće li politika i od države Bosne i Hercegovne napraviti slučaj? Slučaj poznatiji kao Mostar.

visoko.co.ba/federalna.ba

 

Komentari

komentara