SoGal aukcija poduzetništva: Mijenjamo i unaprijeđujemo žensko poduzetništvo

U našem društvu, uloga žene, majke uvijek je bila bitna. Žena je ta koja je stub kuće, drži porodicu na okupu i uglavnom brine o odgoju djece, te zbog toga je jako važno da žena/majka bude jaka i samouvjerena jer o tome ne rijetko ovisi ne samo njena dobrobit, već i dobrobit društva u cjelini. Ekonomsko osnaživanje žena bi trebao biti prioritet svakog društva jer je poduzetnica potencijal koji doprinosi imidžu i društvu i državi kao zajednici.

218

U petak, 20.12. u 19:00 u Novotel Sarajevo Bristol, održat će se neobičan event sa jedinstvenom namjerom: uticati na smanjenje nezaposlenosti žena i na razvoj poduzetništva.

Ideja je nastala kao rješenje za žene koje su se o poduzetništvu edukovale kroz Akademiju Ženskog Poduzetništva CEI Nahla, sa ciljem da u konačnici osnuju svoje biznise. Iako se u posljednje vrijeme skreće pažnja na trendove razvoja ženskog preduzetništva u razvijenim zemljama, u Bosni i Hercegovini bez obzira na razne poticaje, žene nemaju isti pristup fondovima, te su veoma često ograničene dobnom granicom za učešće u raznim programima koje omogućavaju finansiranje početka poslovanja. Potencijal tih sjajnih žena je prepoznat i okupljeno je pet partnera koji zajdednički organizuju event pod nazivom “SoGal Aukcoija poduzetništva”.

Event je koncipiran na principu “Bizbook Aukcija” gdje će se direktno prodavati proizvodi učesnica. Početnu cijenu svakog proizvoda će one određivati, a sva sredstva koja budu prikupljena preko te cijene nadmetanjem, formirat će budžet koji će se investirati u registraciju jedne kompanije koja će legalizovati rad svih neregistrovanih učesnica, pružiti im podršku pri prodaji i plasmanu njihovih proizvoda i usluga, te osnažiti ih i potaći da nastave put poduzetništva.

Iza ove sjajne priče stoje žene i njihove organizacije: Erna Šošević, osnivačica i vlasnica B2B platforme Bizbook.ba, Marisa Mejrić ispred SoGal Fondacije iz New Yorka, Anela Šemić, voditeljica odjela Nahline poslovne zajednice, Emina Z. Pintarić iz Restart-a, Adisa Duharkić – Serdarević, vlasnica ADS Consulting d.o.o., te Novotel Sarajevo Bristol kao partner eventa.

Organizatorice ističu da je ovo jedan od mnogih evenata koji će se pokrenuti u ovu svrhu i pozivaju sve građane i građanke, poduzetnice i poduzetnike da im se pridruže u petak u 19:00 u Novotel Sarajevo Bristol i podrže 20 žena koje će izlagati svoje radove.

 

Visoko.co.ba/Senzor.ba

Komentari

komentara