ZanimljivostiReceptiSok od višanja: Neodoljivo osvježenje u vrelim ljetnim danima

Sok od višanja: Neodoljivo osvježenje u vrelim ljetnim danima

Sezona je višanja, no traži se pravi recept. Upravo su pred vama savjeti koji će vas dovesti do neodoljivog osvježenja u vrelim ljetnim danima.

Tamnocrvena i slatkasto-kisela višnja važi za jedno od omiljenih voćki. Porjeklom je iz sjeverne Indije i Irana, a zbog brojnih ljekovitih sastojaka ima široku primjenu od davnina. Danas se najviše uzgaja u Evropi i jugozapadnom dijelu Azije.

Domaći sok od višanja prava je blagodet za zdravlje. Osim što nas osvježava svojim prijatnim ukusom, on u velikoj mjeri utječe kod prevencije brojnih oboljenja.

Posebno je tražen domaći recept za sok od višanja bez kuhanja, on prosto očarava svojim mirisom i ukusom, a uz to je izvanredan energetski napitak. Preporučuje se svima, a naročito sportistima jer oporavlja mišiće, prvenstveno zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima.

sok_visnja_89.jpg - undefinedOva niskokalorična namirnica izuzetno je bogata ugljenim hidratima, glukozom i vlaknima, kao i vitaminima A, E, C te folnom kiselinom. Višnje kalorije sadrže u malim količinama, tako u 100 grama svježe voćke nalazimo 41 kcal i i čak 43 odsto potrebne količine vitamina C.

Prirodni sok od višanja predstavlja pravu riznicu kalijumamagnezijuma i gvozđa.Sadrži vinsku, jabučnu i limunsku kiselinu te djeluje osvežavajuće na organizam.

Mnoga istraživanja pokazala su da višnja reguliše metabolizam i podstiče izbacivanje toksina iz organizma. Osim toga, ta namirnica topi salo na stomaku i dobar je saveznik u borbi protiv gojaznosti.

Sastojci:

3 kg višanja
1,5 l vode
3 kesice limuntusa
šećer (onoliko kilograma koliko dobijete iscjeđenog soka)

Priprema:

Višnje očistiti od peteljki i oprati pod jakim mlazom vode. Staviti u veliku šerpu ili plastičnu posudu pa ih posuti limuntusom i dodati vodu. Dobro ih izgnječiti rukama, da se svaka košpica odvoji od mesa. Ostaviti višnje da prenoće, 24 sata. Zatim procjediti kroz veliki cjediljku ili gazu.

Izmjeriti dobijenu količinu soka, pa dodati istu količinu šećera (koliko litara soka-toliko kilograma šećera). Ostaviti još 24 sata, uz povremeno miješanje da se šećer istopi. Pasterizovati flaše u zagrijanoj rerni i u tople usuti pripremljen sok.

Čuvati na suhom i tamnom mjestu i iskoristiti unutar tri mjeseca.

radiosarajevo.ba/visoko.ba


Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE