Solak: U opadanju nivo Sane u Sanskom Mostu, Usore i Bosne

235

Situacija na području Federacije Bosne i Hercegovine je mirna i vodostaji Sane u Sanskom Mostu, Usore i rijeke Bosne opadaju, potvrdio je direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, javlja Anadolu Agency (AA).

MARKETING

“Nakon cijele noći na terenu i rada sa pumpama za ispumpavanje važno je reći da kiša nije padala tokom noći, da je Sana u Sanskom Mostu pala ispod četiri metra i trenutno je 398 centimetara”, rekao je Solak za AA.

Cijelu noć su radili s pumpama na mnogo lokacija gdje su iz dvorišta i podrumskih prostorija ispumpavali vodu.

“Taj posao ćemo nastaviti i danas. Slična situacija je i duž rijeke Usore, dakle Doboj Jug – Usora, Tešanj i Jelah. Tu smo također tokom noći dosta radili sa pumpama i nastavljamo i danas. Voda je znatno opala. I Usora i rijeka Bosna već opadaju sedam do osam centimetara u satu. Tako da je situacija zadovoljavajuća”, istakao je Solak.

Tokom noći pratili su situaciju da ne bi bilo nekih obrušavanja ili pojave klizišta.

“Nije bilo s obzirom da nije bilo padavina. Situacija je mirna. Bit će još dosta posla da se voda koja je u dvorištima nekih kuća ispumpa. Imali smo problem sa podzemnim vodama koje su brzo došle u dvorišta pojedinih kuća gdje nije došlo do plavljenja rijeka nego su podzemne vode izbile na tom mjestu. Tu smo radili s pumpama i to ćemo nastaviti raditi danas”, dodao je Solak za AA.

Najgore prošlo: Banjalučani odahnuli nakon što su vodostaji počeli opadati

Vrbas u Banjaluci se vratio u korito, a iako je vodostaj ove rijeke i dalje visok Banjalučani su odahnuli, jer je očigledno da se voda povlači i da se nivo vodostaja kontroliše na akumulaciji Bočac.

Nakon što je juče u popodnevnim časovima stavljena van snage odluka o proglašenju vanrednog stanja u naseljima Vrbanja, Ada, Česma, Lazarevo 1, Zalužani i Priječani stanovnici ovih naselja na mjestima gdje se izlila voda počeli su da čiste mulj koji je poplava ostavila za sobom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ruža Đerić iz ulice Zmaj Ognjenog Vuka u banjalučkom naselju Lazarevo u kojoj se izlio Vrbas rekla je da je sada sve dobro, jer je voda u koritu i nadaju se da se više neće izlijevati.

“Prošlo je najgore. Bilo je strašno, došla je pred kuću”, rekla je Ruža Đerić i dodala da im je 2014. godine voda poplavila kuću toliko da je izlazila na prozore.

“Toga smo se najviše bojali, ali prošlo je hvala Bogu”, rekla je ona.

Jutros je u čizmama, gazeći po mulju koji je ostao na ulici posjetila komšije da vidi kakva je situacija kod njih. Drago joj je, jer u ovoj ulici voda nikome nije ušla u kuću, a nada se da u budućnosti neće preživljavati strah kakav su osjećali tokom prethodna dva dana.

“Bilo je blizu, da je još sat vremena nastavio nadolaziti Vrbas, ušlo bi u kuće”, rekla je ona i dodala da su stanari u više navrata nasipali obalu Vrbasa, ali da iako je bolje problem nije riješen kao što bi mogao biti kada bi se na dijelu ove ulice uz rijeku napravio nasip.

I Sveto Miodragović iz naselja Lazarevo misli da je najgore prošlo.

“Nadamo se da će ovo nastaviti da se smanjuje, da saniramo. Hvala Bogu nije ušla voda u kuću, bila je do pola dvorišta. Moram da kažem da su se gradske službe veoma dobro pokazale bar na ovom potezu”, rekao je Miodragović.

Objasnio je da su pripadnici Civilne zaštite cijelu noć između ponedjeljka i utorka dežurali sa stanarima.

“Nudili su pomoć svake vrste, da nam pomognu dizati stvari, stavljali su vreće… Cijelo vrijeme su zaista bili sa nama. Ovo je prirodna nesreća na koju niko ne može da utiče tako da ono što su mogli da odrade – pomogli su što se mene tiče vrlo sam zadovoljan”, rekao je on.

Nada se da će u budućnosti ovaj problem biti rješen, da će mještani sa Gradskom upravom Banjaluke dogovoriti pravljenje nasipa.

“Ko svi ljudi, dok frka traje svi kažemo tražićemo, ovo ćemo – ono ćemo, ali čim ovo prođe svako se povuče u sebe i svako gleda nekog svog posla i to tako stoji do nekog sledećeg puta”, rekao je on i dodao da se nada da sada neće biti tako.

Prema njegovim riječima, na ovom području bio bi potreban manji nasip kako bi se spriječilo izllijevanje rijeke na najnižoj tački u ulici, kao i da se pojača ono što su nasipali stanari.

“Do 2014. godine u ovakvim situacijama nismo ni reagovali. Kada nam dođe do kapija bili smo potpuno mirni, ali nakon onoga se bojimo i svi smo dizali stvari i očekivali gore, ali hvala Bogu prošlo je”, dodao je Miodragović.

Za područje Banjaluke štete od poplava procjenivaće dvije komisije, jedna za poljoprivredna zemljišta, a druga za objekte. Prema posljednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije, posljedice nevremena evidentirane su u preko 25 mjesnih zajednica. Poplavama je pogođeno oko 160 uglavnom pomoćnih objekata, a iako je kiša prestala da pada očekuju se dodatni problemi s klizištima.

Blagi pad Sane u Prijedoru: Poplavljeno nekoliko naselja i veliki broj objekata

Na području grada Prijedora došlo je do blagog pada vodostaja rijeke Sane i on trenutno iznosi 485 centimetara, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) šef odsjeka Civilne zaštite grada Prijedora Dušan Vranješ.

“Možemo konstatovati da je došlo do blagog pada vodostaja rijeke Sane i on trenutno iznosi 485 centimetara. Što se tiče stambenih objekata, pod vodom su naselja Tukovi, Gomjenica, Raškovac, Brezičani i Bišćani. Imamo veliki broj poplavljenih objekata. U posljednje vrijeme nam se pojavljuje i problem sa podzemnim vodama”, izjavio je Vranješ.

U fazi su, kako je kazao, prikupljanja podataka na terenu o tačnom broju poplavljenih objekata.

“Ali vrlo je teško prići objektima i sagledati stanje jer u mnoge stambene zone se praktično ne može ući. Tokom noći sve službe su bile u funkciji zaštite i spašavanja, prije svega, na izgradnji i održavanju postojećih privremenih odbrambenih nasipa”, dodao je Vranješ.

U toku dana nastavljaju sa aktivnostima koje su neophodne od strane svih subjekata zaštite i spašavanja i da se prema potrebama građana poduzmu sve neophodne mjere pomoći i zaštite.

Vodostaj Save u Brčkom u stalnom porastu

Vodostaj rijeke Save u Brčkom nadolazi 3-4 centimetra na svakih sat vremena, dok su njene pritoke u stagnaciji i stanje je za sada stabilno, saopštio je šef Odjela za javnu sigurnost Vlade Distrikta, Edin Zaimović.

U slivu rijeke Tinje devet domaćinstava je odsječeno zbog zaplavljenog puta u naselju Drenava, ali su snabdjeveni i na usluzi su im ekipe Civilne zaštite koje dežuraju na tom području. Manje štete na putnoj infrastrukturi napravile su bujične rijeke Zovičica i Brka u gornjim tokovima, dok su problemi nastali i zbog vodopropusnih čepova u dijelu obilaznice u naseljima Pljoštare i Begovača.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara