Solak: Značajno podignuta svijest građana u poštivanju naredbi

222

O situaciji u vezi s koronavirusom u 17:15 građanima su se obratili načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak i pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez.

MARKETING

Solak: Značajno podignuta svijest građana u poštivanju naredbi

Značajno je podignuta svijest svih građana u poštivanju naredbi, istakao je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

On je na konferenciji za medije u Sarajevu kazao da se konkretniji rezultati donesenih naredbi očekuju u narednim danima.

Rekao je da svaka naredba ima za cilj smanjenje rizika i očuvanje zdravlja te da se svaka analizira i nakon donošenja.

– Naredba o zabrani kretanja starijih osoba od 65 godina i mlađih od 18 već je 12 dana na snazi i možemo reći da su efekti veoma dobri. Znamo situaciju u kojoj se nalaze te osobe i svaki dan razgovaramo trebamo li i na koji način ublažavati tu naredbu – naveo je Solak.

Najavio je da će biti nastavljeni razgovori o tome, te da su uključeni psiholozi, pedagozi, socijalni radnici i drugi.

Čerkez: Sve centre za mentalno zdravlje u Federaciji staviti u funkciju građana

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva i član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez kazao je da je do danas testirano 1.308 osoba, a da je potvrđeno 182 pozitivna slučaja na koronavirus.

U odnosu na jučer, dodao je, potvrđeno je 30 novih slučajeva te da je danas testirano 252 građana.

– Ako gledam zaraženost, 55 posto žena je zaraženo. Također pet smrtnih slučajeva je iznad 65 godina, dok su tri smrtna slučaja bila u dobnoj skupini od 45 do 54 godine. Umrlo je pet muškaraca i tri žene – istakao je Čerkez.

Također je naglasio značaj mentalnog zdravlja stanovništva te je dodao da planiraju sve centre za mentalno zdravlje, kojih u Federaciji ima 44, staviti u funkciju građana.

– Građani se već duži period nalaze u izolaciji i poručujem im da na TV-u manje gledaju sadržaje o kronavirusu, već da gledaju i druge sadržaje – savjetovao je Čerkez.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara