ZanimljivostiŠoljici čaja nije potreban šećer kako bi i dalje bila ukusna

Šoljici čaja nije potreban šećer kako bi i dalje bila ukusna

Ogroman broj ljudi širom svijeta ne može ni zamisliti da piju čaj bez šećera. Ali, prema najnovijoj studiji, kašika šećera nije neophodna da biste uživali u šoljici svog omiljenog toplog napitka, prenosi Independent.

Ovo je rezultat jednogodišnje analize istraživača s Univerziteta u Londonu i Univerziteta u Leedsu, koji su ispitali navike ispijanja čaja 64 muškarca koji su obično sladili ovaj napitak.

Ispitanici su bili podijeljeni u grupe i od njih je zatraženo da naglo prestanu s dodavanjem šećera u čaj, da postepeno smanjuju količinu šećera koju dodaju ili jednostavno da nastave da piju sladak čaj.

Nakon četiri sedmice istraživači su otkrili da su oni koji su ili smanjili ili potpuno prestali konzumirati šećer nisu prestali piti čaj te su podjednako u njemu uživali kao i prvog dana.

Po završetku studije 42 posto muškaraca u grupi za postepenu redukciju prestalo je u potpunosti s dodavanjem šećera u čaj, dok je 36 posto onih koji su preko noći prestali šećeriti nastavili s tom praksom.

Autori studije zaključili su da prekomjerni unos šećera predstavlja javni zdravstveni problem, a šećer u napicima značajno doprinosi ovom stanju zbog toga što se šećer u najvećoj mjeri upravo unosi putem slatkih napitaka.

Tim je predstavio svoje nalaze koje su pregledali stručnjaci na Evropskom kongresu o gojaznosti u Glasgowu u nedjelju.

Visoko.co.ba/klix.ba

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.

NAJNOVIJE