Naslovnica Svijet Bliski istok Spasit ćemo n...

Spasit ćemo našu braću Kurde od plaćenih ubica iz PKK-a

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdgan poručio je danas u istočnom turskom gradu Diyarbakiru kako su teroristi PKK plaćene ubice, te kako je Turska spremna od njih spasiti svoju braću Kurde.

109

Erdogan se obratio hiljadama okupljenih građana u istočnom turskom gradu Diyarbakiru, a tom prilikom se osvrnuo i na aktuelna dešavanja u zemlji.

Govoreći o važnosti samog grada Diyarbakira za državu Tursku, Erdogan je poručio kako je ovaj grad zapravo predstavlja srce te zemlje.

“Turska, kako ne može bez Istanbula, Izmira, Trabzona, Antalije, Erzuruma, tako ne može ni bez Diyarbakira. Jer, Diyarbakir je naše srce. Oni koje ovo područje, ovaj narod žele odvojiti od nas, znači da oni žele isčupati naše srce. Diyarbakir je pečat Turske. Nikada nećemo dozvoliti da neko digne ruku na njega. Naš Gospodar je ispisao našu zajedničku sudbinu na ovim prostorima, a naša i prošlost i budućnost su zajedničke”, naglasio je Erdogan.

Iznio je i kritike na račun onih koji podržavaju separatističku terorističku organizaciju PKK u zemljama Evropske unije (EU). Podjsetio je na mitinge terorističke organizacije PKK u Švicarskoj te na njihovo slobodno djelovanje u Njemačkoj, Austriji, Holandiji i nekim drugim zemljama EU.

“Simpatizeri PKK-a malo malo pa govore o miru. No, da li je mir moguć samo riječima? Da li je mir moguć sa onima koje ne puštaju oružje iz ruku? Mi donosimo i gradimo mir. Mi ne zaboravljamo majke koje plaču ispred Uprave grada Diyarbakira, jer su im djecu odveli u planine. Mi se zalažemo za mir i slobodu, tako će biti i u budućnosti”, rekao je Erdogan, te nastavio:

“Separatistička teroristička organizacija je najveći neprijatelj mira ovog naroda i ove zemlje. Odlučni smo da našu zemlju i našu braću Kurde spasimo od te mreže plaćenih ubica koje koristi svako ko im ponudi novac”.

Dodao je kako je razlog nerazvijenog turizma na ovim prostorima upravo prisutnost terorizma.

“Zašto ovdje nema razvoja turizma. Ako ima terorizma, onda tu dolaze agenti teroristi, a ne turisti. A njihov posao je da siju smutnju”, poručio je Erdgan.

Erdogan je na otvaranju više realizovanih projekata u Diyarbakiru ukazao na značaj jednistva u Turskoj napominjući kako ne govori samo o Turcima, o Kurdima, samo o Čerkezima ili Bošnjacima, nego o svima kao jednom narodu.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.