Naslovnica Svijet Specijalni tu...

Specijalni tužilac ne traži zatvor za bivšeg Trumpovog savjetnika

12

Specijalni američki tužilac koji istražuje navodno rusko miješanje u američke predsjedničke izbore Robert Mueller ne traži zatvorsku kaznu za Michaela Flynna, kratkoročnog savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika SAD Donalda Trumpa, pozivajući se na njegovu “znatnu pomoć” u istrazi.

U sudskom dokumentu tužilac navodi da se s obzirom na znatnu pomoć optuženog smatra “odgovarajućim i opravdanim” da mu se izrekne kazna blizu najniže predviđene, koja ne uključuje kaznu zatvora.

Michael Flynn, savjetnik Trumpa dok je bio predsjednički kandidat i zatim njegov savjetnik za nacionalnu bezbjednost tokom 22 dana, izjasnio se krivim 2017. godine da je lagao američkom Federalnom istražnom birou (FBI), konkretno oko njegovih razgovora s ruskim ambasadorom u SAD Sergejom Kisljakom. On je također prihvatio da sarađuje sa sudom.

“Optuženi je pomogao u više tekućih istraga”, piše u dokumentu i navode se istrage koje se odnose na sve veze ili koordinaciju izmedju ruske vlade i pojedinaca povezanih s izbornim štabom aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa.

Tužilac je naveo da je Flynn učestvovao u 19 razgovora sa njegovim službama ili drugim pravnicima američkog ministarstva pravde.

Specijalni tužilac Mueller zadužen je da ustanovi da li je bilo dosluha između ruskih zvaničnika i članova izbornog štaba Donalda Trumpa 2016. godine. Njegovu istragu Trump redovno naziva lovom na vještice, i stalno oštro kritikuje Roberta Muellera.

Muellerov dokument je namijenjen da usmjeri sudiju koji će izreći kaznu Flynnu, jedinom članu Trumpove adminsitracije koji se do sada izjasnio krivim u istrazi. Izricanje kazne najavljeno je za 18. decembar u okružnom sudu u Vašingtonu.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.