Srbija će ipak tražiti izručenje Nasera Orića

599

Srbija će u zakonom predviđenom roku, u narednih 16 dana, tražiti izručenje bivšeg ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića, koji je uhapšen i nalazi se u pritvoru u Švicarskoj, saznaje Danas, prenosi novinska agencija Patria.

MARKETING

Švicarsko Ministarstvo pravde zatražilo je od srbijanskog Ministarstva pravde da pošalje zvaničan zahtjev za izručenjem Orića, kojeg je policija kantona Ženeve uhapsila na osnovu Interpolove potjernice, raspisane na zahtjev Tužilaštva za ratne zločine Srbije. Rok za slanje zahtjeva za izručenje je 18 dana.

Istovremeno, pravni tim Nasera Orića u Sarajevu radi na prikupljanju dokaza kako bi on u međuvremenu bio oslobođen. Advokatica Lejla Čović iz tima odbrane kaže za Danas da će dokazi švicarskom Ministarstvu pravde biti dostavljeni najkasnije za dvije sedmice. Ona dodaje da je Orić i dalje u pritvoru a da sa njim komuniciraju švicarski advokati.

– Nemamo novih informacija. Nismo se još čuli sa Orićem, ali intenzivno radimo na pripremi odbrane. Sakupljamo dokaze koji pobijaju navode iz srbijanske potjernice – naglašava Čović.

S obzirom da su se proteklih dana pojavile oprečne informacije iz Srbije i BiH o tome da li je Interpolova potjernica iz 2014. ukinuta ili ne, ona objašnjava da je riječ o specifičnoj, difuznoj potjernici, koja se razlikuje od crvene.

– Određena država može izdati difuznu potjernicu protiv državljanina druge države. Ona se pušta diplomatskim putem. Kada se difuzne potjernice odnose na krivično djelo ratnih zločina, postoji mogućnost da država čiji se državljanin traži, u roku od 30 dana nakon izdavanja potjernice izda takozvanu protestnu notu, što je u ovom slučaju učinjeno – objašnjava Čović.

Prema njenim riječima, nakon što je Srbija 3. februara 2014. izdala potjernicu za Orićem, BiH je uputila protestnu notu.

– Država je dobila potvrdu iz sjedišta Interpola da je ta protestna nota upućena svim državama članicama Interpola. Međutim, s obzirom na to da se radi o difuznoj potjernici, na svakoj državi je da odluči da li će postupiti po zahtjevu potjernice ili protestne note. U ovom slučaju, u zavisnosti od bilateralnih diplomatskih odnosa sa Srbijom i BiH – kaže Čović.

Naser Orić je na saslušanju pred tužiocima u Ženevi rekao da se protivi izručenju i tada je počeo formalni postupak ekstradicije. Srbija u naredne dvije sedmice švicarskom Ministarstvu pravde treba da dostavi dokaze koji potkrepljuju navode iz optužnice i da zvanično zatraži izručenje Orića, dok advokati iz BiH imaju isti rok da prikupe i dostave dokumentaciju koja će pobiti argumente srbijanske strane.

Komentari

komentara