Srbijanska premijerka položila vjenac na mjestu ubistva Đinđića

118

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi Vlade položili su danas vijenac na mjestu na kojem je izvršen atentat na nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića prije 16 godina u Beogradu.

MARKETING

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbjednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva nikada nije otkrivena.

Tokom današnjeg dana, 16 godina od ubistva Đinđića biće obilježeno i polaganjem vijenaca i cvijeća na njegov grob, kao i šetnjama.

Predstavnici Demokratske stranke će u prijepodnevnim časovima položiti vijence na njegov grob u Aleji zaslužnih građana, a od 18 sati će sa organizatorima protesta protiv vlasti “Jedan od pet miliona” organizovati memorijalnu protestnu šetnju “Ako danas ne uspijemo, jedini razlog smo mi sami” – od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade.

Liberalno-demokratska partija organizovaće tradicionalnu “Šetnju za Zorana”, od sjedišta LDP-a do dvorišta Vlade.

U dvorani Kulturnog centra Beograda biće održana promocija izdanja “Besjede u Zoranovu čast 2006-2018”, kao i proglašenje pobjednika prvog takmičenja “Zoran Đinđić hakaton”.

Zoran Đinđić rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu u Bosni i Hercegovini.

Bio je prvi nekomunistički gradonačelnik Beograda nakon 1945. godine, kao i jedan od osnivača Demokratske stranke, u kojoj je bio predsjednik Izvršnog odbora, a od januara 1994. do ubistva bio je predsjednik DS.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije nakon pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vrijeme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Vlada Srbije u vrijeme njegovog mandata zalagala se za saradnju s Haškim tribunalom i u to vrijeme uhapšeno je i izručeno nekoliko optuženika, među kojima i bivši predsjednik Srbije i Jugoslavije Slobodan Milošević.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara