Šta je sreća?

622

Sreća je radost u srcu. Osecanje ispunjenosti.  Emocija prijatnosti.  Sreća je u nama. Ostvaruje se kroz ljubav,  posvećenost i žrtvu. Realizuje se i u otvaranju sebe drugom.

Po hrišćanskoj religiji, ljubav je vrlina kojoj je sreća podređena. Nisu materijalne stvari sreća, već ljubav.  To je ključ za sreću.

U novijoj filozofiji, Kant smatra da sreća nije najvažnija ljudska vrednost, već „ispunjenje etike, odnosno, moralnog zakona“.  Za njega je moral bitnija stvar od sreće. On ukazuje na obavljanje moralnih dužnosti koje ponekad ne izazivaju stanje sreće. Kod Marksa,  sreća celokupnog društva je neophodna da bi se svaka jedinka društva osećala srećnom.

Sreća se vremenom razvijala kroz razne epohe. Mnogi mislioci su imali pesimistične stavove  u vezi sreće, jedan od njih je Artur Šopenhauer. On je smatrao da  živimo u najgorem od svih svetova“, ukazivao je na  podnošljiv život, odnosno „da imamo veoma niska očekivanja od života“. Ako ništa dobro i ne očekujemo, nećemo patiti zbog neostvarenja svojih želja, pa ćemo, kako tako, biti zadovoljni onim što imamo.

Dok je Buda  smatrao da se sreća može dostići onda kada neumitno shvatimo da smo nesrećni. Dakle, kada prestanemo da se vezujemo za materijalne stvari, spoznaćemo sreću i blaženstvo.

Tokom istorije preplitali su razni stavovi o sreći. Mnogi su se zalagali za pozitivističke teorije o sreći koje počivaju na ljubavi, a ne na materijalnim vrednostima. Mada, postoje i oni drugi koji su isticali i pesimističke teorije. Ipak, činjenica je da je sreca mit i da mnoga značajna shvatanja proizilaze iz grčke mitologije i uticajnih filozofa.

Na kraju možemo reći, da je sreća  kada usrećiš sebe i drugoga. Sreća je kada voliš svoje biće. Sreća je kada ceniš životne vrednosti, pa potom materijalne koje su isto tako važne, ali ne i najvažnije.

Sreća se najbolje može prepoznati kod dece i njihovih iskrenih uverenja. Ukoliko ne znamo šta je sreća, najbolje možemo pogledati mlade naraštaje i od njih usvojiti po neki trik za sreću. A ono što nas čini srećnim ćemo upražnjavati tek onda kada spoznamo svoje unutrašnje biće. Uspeh za sreću je kada dokučimo sebe, oslušnemo svoj um i njegove želje.  Kada spoznamo svoju prirodu i misli koje nas vode do puta sreće, tek tada ćemo videti šta je prava i istinska sreća.

Autorka: Jovana Radulović

blacksheep.rs/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.