Naslovnica Lokalne Teme Negativno Visoko Šta je uzrok ...

Šta je uzrok da svaki malo veći pljusak u Visokom napravi potpuni haos na ulicama, a sad i u privatnim kućama

776

Svaka nova obilnija kiša u Visokom pravi iznova haos na glavnim saobraćajnicama i to je problem za koji odgovorni godinama unazad nemaju rješenje. Najnoviji današnji primjer nam ukazuje na jednu novost, osim haosa po ulicama haos nastaje i u privatnim kućama, preciznije u kući u ulici Branilaca Bosne.

A šta je uzrok ovakvih situacija?

Generalno, kanalizacioni sistem je mješovitog tipa (fekalna i oborinska voda zajedno se odvode), zadnje tri godine se kanalizacija ne održava (cijevi zapušene rade sa puno manjim kapacitetom, a slivnici najvećim dijelom izvan funkcije- začepljeni ne rade). Za nas krajnje korisnike vrši se poskupljenje kanalizacije koja se kao što na slikovitim primjerima vidimo ne održava, samim tim imamo lošu uslugu.

Sjetimo se primjera u ulici Iznad Duvara gdje je Općina zbog začepljenja kanalizacije morala ulicu asfaltirati jer je začepljena kanalizacija otišla pod asfalt i podigla asfaltnu površinu, a što je porezne obveznike koštalo cca. 30.000KM. Na snimcima koje objavljujemo vidimo veliki problem na Hadžijinon Vodi, rješenje ovog problema zadnjih 10 godina je inicirano prema Općini koja ni do današenjg dana kao što vidimo nije riješila ovaj probelm.

A kad je Općina započela rješavanje ovog problema prije godinu dana sve je išlo traljavo, od projektne dokumentacije koja je bila neadekvatna do izvođenja koje također pratilo projektnu dokumentaciju što je prouzrokovalo uništavanje trotoara u Naselju Luke, oštećenje korijena drvoreda, nepotrebna oštećenja asfaltnih površina, neplanirano izmještanje podzemnih instalacija kao i nekoordiniranu zamjenu vodovodnih i kanalizacionih cijevi u ulici Mladih muslimana.

“Stručnjaci” u ulici Mladih Muslimana sjete se da je voda iznad kanalizacije, pa onda raspišu tender za vodu i sad ne rade već mjesec dana jer nisu u tehnologiji rada razmišljali da stanovnici imaju vodu i koriste kanalizaciju dok se izvode radovi.

Ovo su samo neki od razloga zašto i najobičniji kratkotrajni ljetni pljusak u Visokom napravi potpuni kolaps. Na kraju naši sugrađani-korisnici imaju vrlo lošu uslugu a cijene će i dalje rasti i to već od Nove godine.

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.