Šta je Zakon o ustupanju radnika: Sindikalci protiv, poslodavci kažu da je prijeko potreban

289

Prijedlog Zakona po kojem bi poslodavac dio svojih radnika mogao privremeno ustupiti drugom preduzeću u Federaciji BiH, neprihvatljiv je za sindikalce.
Poslodavci kažu, da je ovaj zakon prijeko potreban. Njime se, kako tvrde, rješava problem nedostatka radne snage i smanjenje sive ekonomije.

MARKETING

Prijedlog Zakona o ustupanju radnika donosi umanjivanje radničkih prava, poručuju iz Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala Federacije BiH. Kako kažu, Zakon za njih ne predstavlja ništa drugo nego moderno ropstvo radnika.

– Kako i na koji način se može garantovati da će u drugom preduzeću radnik obavljati isti posao ako se zna da sistematizaciju prave poslodavci koji posebno u realnom sektoru često zaboravljaju na koeficijente pa im daju fiksne plate daju, kaže Kata Iveljić iz Samostalnog sindikata radnika hemije i nemetala FBiH.

I iz Sindikata elektoenergetskih radnika tvrde da u novom tekstu prava radnika nisu u skladu sa važećim zakonodavstvom, poput toga da je nejasno gdje radnik može biti premješten u odnosu na mjesto stanovanja, pozicija radnika unutar preduzeća kao i smještaj.

– On je krucijalan za radnike i tu nismo našli uporište da možemo ad hoc i jednostavno prihvatiti ovakav prijedlog odnosno formu Nacrta Zakona koji se razmatrao ali u narednom periodu ćemo ostaviti sigurno prostora da sagledamo kao socijalni partneri i vlada i poslodavci i mi iz Sindikata da bi prije svega zaštitili interes radnik, ističe Mevludin Bektić iz Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH.

Međutim, prijedlog Zakona o ustupanju radnika definiše zakonski okvir po kojem jedan poslovni subjekt može ustupiti svog radnika drugom subjektu. Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca u FBiH, kazao da je ovaj zakon prijeko potreban.

– Trenutno se u praksi mogu iznajmljivati osobe koje vrše čišćenje i obezbjeđenje. Mislimo da bi se ne taj način smanjila siva ekonomija i da bi se izjednačio status zaposlenih i da bi se djelomično riješio problem nedostatka radne snage i smanjila siva ekonomija, kaže Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Konačan tekst ovog zakona uslijedit će nakon dogovora socijalnih partnera, a njegovo usvajanje zavisit će od tempa formiranja vlade Federacije BiH.

– Tek mi sada imamo razvijen i akcioni plan iz socio-ekonosmkih reformi koji će polovinom januara biti usvojen na svim nivoima i da će tada doći i do dizanja rampe za realizaciju svih zakona pa i ovih koji spadaju u set poslovnog okruženja, ističe Fadil Novalić, premijer FBiH.

Predloženim zakonom je, između ostalog, definisan ugovor o ustupanju radnika između preduzeća, ali i kazne za poslodavce koje se kreću do 3.000 KM u slučaju neisplaćivanja plata ili nezaključivanja ugovora.

Visoko.co.ba/fokus.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.