Naslovnica Zanimljivosti Stalno ste um...

Stalno ste umorni i iscrpljeni?

394

Iako se osjećate zdravo, prolazite kroz neku fazu u kojoj vam kronično nedostaje energije?! Gotovo trećina svih pacijenata pri posjeti liječnicima u SAD-u tvrdi da ih muči blag do jak umor.

Istaživanje provedeno na 1.000 pacijenata koji su tvrdili da osjećaju tešku iscrpljenost, pokazalo je da 2/3 njih boluje od lako identificirajućih bolesti (anemije, dijabetesa, srčanih i plućnih bolesti ili reumatoidnog artritisa), dok trećina nije naizgled imala nikakav razlog. Ako se vi susrećete s istim problemom, ne brinite, niste jedini, te znajte da bi ova pitanja mogla pomoći vašem liječniku pri postavljanju točne dijagnoze:

1. Je li napad umora naglo nastupio?

Ako je to bio slučaj, razlog je najčešće fizičke prirode. Naime postepeno naviranje umora moglo bi imati emocionalne uzroke.

2. Osjećate li se bolje nakon što se dobro naspavate?

Moderna boljka je nedostatak sna. U jednom službenom medicinskom izvještaju iz 2006. godine objavljeno je da je za odraslu osobu optimalno sedam do osam sati sna. No u istraživanju iz 2011. godine otkriveno je da više od jedne, na svake tri odrasle osobe, ne spava toliko (a brojka je duplo veća među adolescentima).

No čak i ako osoba dovoljno spava, kvaliteta sna može biti ono što joj nedostaje. REM faza sna ima najviše dobrobiti, a njezin nedostatak može dodatno djelovati na umor. Dokaz koji vas upućuje da ne dosežete REM fazu je nedostatak snova, no kako biste bili sigurni u to trebali biste se podvrgnuti testiranju.

3. Jeste li zamijenili oslabljenost mišića s iscrpljenošću?

Ponekad nedostatak snage (recimo kad osjetite da imate problema s dizanjem teških predmeta) može biti povezan s umorom. Rani simptomi neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest ili multipla skleroza također mogu djelovati kao iscrpljenost.

4. Je li vam menstrualni ciklus neredovit?

Iscrpljenost se često javlja na početku trudnoće. Također, u menopauzi žene proživljavaju valunge i noćna preznojavanja, što može uzrokovati nedostatak sna.

5. Imate li ikakvih drugih simptoma?

Oni mogu ukazati na određeno stanje. Recimo, gubitak kilograma (rak ili pretjeran rad štitnjače), smanjeni libido (bolesti povezane s nedostatkom hormona), promjene u radu probave (celijakija ili kolitis), te otežano disanje (anemija, zatajenje srca, problemi s plućima).

6. Imate li kakvu infekciju koja se ne očituje?

Vaš liječnik može posumnjati na neki skriveni problem kao što je toksoplazmoza, ako ste bili u doticaju mačkinog izmeta; bruceloze ako ste ste bavili poljoprivrednim radovima ili ugriza krpelja ako ste proveli više vremena u šumi.

7. Pijete li lijekove koji bi mogli uzrokovati iscrpljenost?

Gotovo svi lijekovi to mogu učiniti, no oni koji to čine najjače su sljedeći: beta-blokatori, diuretici, analgetici, antihistaminici, antidepresivi i lijekovi protiv anksioznosti. Ako ste potpuno iscrpljeni, vaš liječnik bi vam mogao smanjiti dozu ili u potpunosti promijeniti lijek.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.